4 din 10 romani sunt convinsi ca au dusmani, iar printre cei mai mari sunt vecinii si rudele. Ce spun despre politicieni
4 din 10 romani sunt convinsi ca au dusmani. Asta arata cel mai recent studiu IRES, care i-a intrebat pe oameni cine sunt dusmanii lor. In topul raspunsurilor sunt vecinii, rudele, sefii si chiar prietenii.
"Dusmania este in genetica noastra culturala, ca popor", spun sociologii, care ne explica si de ce vede romanul in politicianul de la Bucuresti cel mai mare dusman al omului de rand.
Din 10 oameni, 4 spun deschis ca au dusmani. Iar cand sunt pusi sa-i arate cu degetul, romanii spun verde-n fata ca vecinii sunt pe primul loc. Uimitor este ca printre cei mai mari dusmani sunt rudele, urmate de sefi sau colegi.
Gelu Duminica, sociolog: "E o vorba, cica "omul fara dusmani, e precum banca fara bani", e o chestie romaneasca. Trebuie sa ne aducem aminte ceea ce e in filonul cultural romanesc si, anume, Miorita. Cine erau dusmanii ciobanului nostru? Erau cei de aproape. De ce il dusmaneau? Avea oi mai multe, mandre si cornute. Prin cultura avand in vedere definitia sociologica. Tot ce transmitem noi nongenetic catre generatiile urmatoare. Si atunci transmitem chestia asta - "apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!". Ai grija de cei din jurul tau."
Persoanele care declara ca au cei mai multi dusmani sunt din mediul rural, au un nivel de educatie mai scazut si locuiesc in judetele din Moldova.
Studiul celor de la IRES contine si un mesaj simbolic pentru politicieni. Acestia sunt considerati dusmani. Pe primul loc, cei de la Bucuresti, cu 64%, urmati de politicienii locali.
Gelu Duminica, sociolog: "Vis a vis de politicieni e cu totul altceva. Diavolizarea politicianului. Politicianul este ala care lucreaza pentru el si care nu ma reprezinta. Ma pacaleste, ma plateste, agenda lui este diferita de agenda mea. "
Dusmanii sunt de multe ori chiar prieteni, in o treime din raspunsuri, dar exista si o sansa de impacare cu vrajmasii, spun 38% dintre oameni. Putini sunt totusi neatinsi de ura. Asa reiese si din cercetarea Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, care a fost facuta luna trecuta pe un esantion de 950 de persoane, cu o eroare de +/-3,2%.