3200 de romani "depensionati" din cauza bolilor imaginare. E doar inceputul
UPDATE: Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat inainte de intalnirea cu reprezentantii FMI, ca numarul mare de ajutoare sociale acordate ilegal arata coruptia foarte mare din sistemul bugetar.
Hossu a precizat ca ministrul muncii, Mihai Seitan, ar fi trebuit sa ia mai multe masuri de reorganizare, dar ca acest lucru nu s-a intamplat.
Liderul "Cartel Alfa" a spus ca unul dintre exemple ar putea fi faptul ca nu exista un singur ghiseu la care sa poata fi rezolvate problemele angajatilor, pentru astfel de demersuri fiind necesara deplasarea la sapte-opt astfel de ghisee. Liderii sindicatelor discuta, luni dupa-amiaza, cu reprezentantii Fondului Monetar International.
Va reamintim ca ministrul muncii, Mihai Seitan a anuntat ca aproape 10% dintre cei controlati pana acum au fost "depensionati". Procentul este si mai mare in cazul altor plati sociale.
In ultimele doua saptamani, autoritatile au controlat 36.000 de pensionari pe caz de boala si spun ca aproape 9% dintre ei sufereau de boli imaginare, asa ca si-au pierdut dreptul la pensie.
Procentul celor cu boli inventate este si mai mare in randul celor care primesc indemnizatii de handicap. Asa ca au fost suspendate platile in 15% dintre cele 40.000 de cazuri verificate.
Procentul platilor ilegale este de chiar de 24% in cazul venitului minim garantat, dar au fost si localitati unde situatia era mai grava.
Anularea ajutoarelor sociale acordate ilegal face parte din angajamentul Guvernului de a reduce cheltuielile sociale pentru a atinge tinta de deficit de 6,8% convenita cu FMI.
Iar premierul Boc a spus duminica ca chiar daca vom avea anul acesta o scadere economica mai mare decat se credea, din cauza majorarii TVA-ului si a inundatiilor, reprezentantii Fondului sunt multumiti de reforme si nu au cerut majorarea cotei unice ori a TVA-ului.