Haos la Casele de Pensii: romanii se inghesuie sa se pensioneze anticipat

Dată publicare: 26-05-2010 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 10:54


Speriati de tot ce se intampla in jurul lor si de situatia generala din tara, extrem de multi romani cred ca e mai bine daca se pensioneaza anticipat, desi vor pierde 30 de procente din suma.

Scapa insa de o taiere de salariu sau, mai rau, de concediere la o varsta la care nu-i mai angajeaza nimeni. De cand s-au anuntat masurile de austeritate, numarul dosarelor s-a triplat la Casele de Pensii.

Toate vor fi aprobate, daca au fost depuse inainte de 1 iunie. Doamna Catinca se grabeste sa iasa la pensie inainte de 1 iunie, desi lucreaza la privat si nu la stat. Spune ca oricum lua doar 600 de lei, asa ca mai bine sta acasa.

Calculele arata ca, daca femeia mai lucra inca 5 ani si se pensiona la termen ar fi luat 560 de lei lunar, acum insa va fi penalizata cu 30%, asa ca postasul o sa ii aduca spre 400 de lei pe luna.

La Brasov, de unde este ea, in ultimele trei saptamani, odata cu anunturile facute de Guvern, au fost depuse peste 400 de dosare de pensionare.

Si cei din Cluj, fie ei de la stat sau de la privat, s-au speriat la gandul ca dupa o viata de munca vor pierde mult din leafa, asa ca vor sa se retraga, dovada ca numarul dosarelor s-a dublat doar in ultima luna. Iar la primaria din Vaslui 8 angajati au procedat la fel.

Culmea este ca, potrivit statisticilor, in ultimii 6 ani scazuse numarul celor pensionati anticipat cu 2265 de persoane, in timp ce pensionarii pe caz de boala sunt in jur de 130.000.

Asa ca daca va hotarati mai tarziu si intentionati sa va depuneti dosarul dupa 1 iunie, statul o sa va ia aproape jumatate din bani.


VIDEO PROTVPLUS.RO