Record: Peste 8.000 de cereri de pensionare anticipata, in ultimele zile

31-05-2010 00:00


Protest Pensionari

Mii de oameni vor sa iasa la pensie in conditiile actuale, inainte de intrarea in vigoare a noii legi care reglementeaza acest drept. Asta dupa ce Guvernul a anuntat ca de la 1 iunie, pensionarile anticipate vor fi inghetate.

Numarul cererilor de pensionare anticipata inregistrate intre 1 si 20 mai a ajuns la peste 8.300, de peste trei ori mai multe decat se inregistrau, in medie, intr-o luna anul trecut, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare de la Casa Nationala de Pensii, Angelica Mihail.

In 2009 au fost inregistrate aproximativ 35.000 de astfel de cereri in toata tara, adica o medie de 2.900 de cereri pe luna.

In primele trei saptamani ale lunii mai, cele mai multe cereri de pensionare au fost inregistrate in Bucuresti (1.350) si judetele Brasov (450), Constanta (420) si Timis (380).

In ultimii zece ani, de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, in medie anual 700 de persoane s-au pensionat anticipat sau anticipat partial.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, declara in 10 mai la Senat ca in discutiile cu FMI s-a mers pe ideea inghetarii pensionarilor anticipate pentru sase luni, pana la sfarsitul acestui an, dupa aplicarea Legii sistemului unitar de pensii.

Seitan mentiona atunci ca Guvernul s-a confruntat in ultimele luni cu "o crestere brusca" a solicitarilor de pensionare anticipata si de pensionare pe caz de invaliditate, anticipandu-se o presiune pe bugetul asigurarilor de stat 0,5% din PIB.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO