2 milioane de familii au ramas fara ajutoare sociale, in numai 3 luni

04-04-2011 18:37


Curatenia generala din sistemul de asistenta sociala a lasat pana acum doua milioane de familii fara ajutoare de la stat. Si este abia inceputul.

Autoritatile spera sa scada cheltuielile cu asistatii cu cel putin 25%. Asteptarile sunt indreptatite, daca ne gandim ca in urma controalelor s-a descoperit ca un sfert dintre beneficiari nu erau nici bolnavi si nici prea saraci.

Lucica si Gheorghe cresc 9 copii din ce muncesc cu ziua. De la stat primeau 120 de lei, sub forma de venit minim garantat. De la 1 ianuarie, regulile de acordare a ajutoarelor s-au inasprit, astfel ca cei care au o bucatica de pamant, cateva pasari, masina sau o casa mai mare, nu se mai aleg cu nimic. Este si cazul sotilor Stanga, pe motiv ca sunt proprietarii a 2500 de metri patrati in jurul casei.

Conditiile de acordare a ajutorului social vor fi mult mai stricte

Noua lege de asistenta sociala nu a intrat inca in vigoare, dar regulile ei s-au aplicat pana acum la trei prestatii sociale. Asa se face ca 20% dintre cei care primeau ajutoare de caldura sau alocatii pentru sustinerea familiei au ramas pe langa. In Mizil, de pilda, din 3000 de beneficiari, figureaza acum in scripte doar 1000.

Ministrul muncii spera ca odata intrata in vigoare noua lege a asistentei sociale sa scada substantial numarul celor care care iau in prezent indemnizatii de tot felul. 12 milioane de romani se bucura de una dintre cele 202 de prestatii sociale.

Actul normativ este inca in dezbatre publica.

Vreti ajutor social? Trebuie sa faceti munca in folosul comunitatii

Aveti bibilici in curte? Riscati sa nu mai primiti ajutor social

 

VIDEO PROTVPLUS.RO