Vrei ajutoare banesti de la stat? Trebuie sa muncesti pentru comunitate
Cine nu munceste nu primeste. Pe acest principiu, Guvernul a hotarat ca persoanele in putere, care beneficiau pana acum de ajutoare de la stat, sa nu mai incaseze niciun leu daca nu presteaza munca in folosul comunitatii.
In orice localitate se gaseste ceva de facut, cred oficialii, asa ca putem vorbi despre curatarea unei strazi, varuirea unei scoli sau repararea unui gard.
Toate primariile sunt obligate sa gandeasca un plan de dezvoltare a comunitatii, pe care il vor duce la bun sfarsit cu cei care cer ajutoare de la stat.
De exemplu, pentru o familie formata din doi membri, ajutorul se socoteste facand diferenta dintre venitul minim garantat, stabilit la valoarea de 196 de lei, si orice alt venit obtinut de acea familie, din alte alocatii sau din alte surse.
In localitatea Tarlungeni din judetul Brasov, 150 de oameni figureaza pe listele primariei cu ajutoare sociale. Cei mai multi dintre ei n-au muncit niciodata pentru banii primiti de la stat.
La Busteni, primaria a facut deja o lista cu treburile pentru care e nevoie de forta de munca: lucrari de curatenie a parcurilor, a statiilor de autobuz, a trotuarelor si alte activitati.
Legea care ii obliga la munca in folosul societatii pe cei care incaseaza diferite ajutoare exista din 2001. Numai ca, la controalele facute pe teren, inspectorii au descoperit ca orele erau pontate doar pe hartie.
Putini sunt cei care muncesc intr-adevar. Pe tanti Elena, de pilda, am gasit-o in Valea Doftanei, in timp ce aduna mizeria din santuri. Munceste 5 zile pentru 120 de lei .
Dupa ce la ultimul control a reiesit ca un sfert dintre dosarele de ajutor erau acordate ilegal, ministrul muncii este insa categoric.
Fara bani pot ramane si familiile sarace care nu isi trimit copiii la scoala. Alocatia familiala se supenda si ea in caz ca elevul chiuleste sau are nota la purtare mai mica de 8.