2/3 din ouale pe care le mancam provin de la gaini stresate!
Semnal de alarma tras de asociatiile pentru protectia animalelor si specialistii Institutului de Cercetari Alimentare. Doua treimi dintre ouale pe care le mancam provin de la gaini stresate, crescute in custi meschine, cat o coala de hartie.
Mai grav decat atat, pasarile ar fi hranite cu furaje modificate genetic, ce contin adesea coloranti. Teoria celor care vin cu un astfel de avertisment este ca, in timp, si noi vom avea de suferit cand vom afla ca avem boli cronice, din cauza alimentatiei.
Trei sferturi din supermarketuri si magazine vand oua de la gaini care nu vad lumina zilei niciodata si care practic sunt niste masinarii. Pentru asta sunt hranite cu alimente modificate genetic, care se transmit corpului uman, spun reprezentatntii organizatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten si profesorii in alimentatie.
Mai avem insa 2 ani la dispozitie ca sa schimbam asta, pentru ca din 2012, se va interzice cresterea gainilor in aceste incubatoare numite si baterii, iar crescatorii vor fi obligati sa isi adapteze spatiile.
Cei care doresc sa manance oua ecologice trebuie sa se uite cu atentie pe stampila, pentru ca aceasta va indica metoda de crestere a gainilor, locul unde a fost produs oul si, bineinteles, data expirarii. Prima cifra de pe stampila aplicata pe ou ne indica in ce fel au crescut gainile. Cele mai sanatoase oua, spun specialistii, sunt cele de categoria zero. Acestea provin de la pasarile de curte sau din crescatorii care traiesc in cele mai bune conditii.
Ouale de categoria I vin tot de la gaini care stau in spatiu deschis, insa acestea nu au hrana 100% ecologica.
Pentru categoria a II-a aflam ca orataniile au crescut in hale speciale, care nu au lumina naturala si care, desi se pot misca pe pamant, se pot rani unele pe celelalte. Asta pentru ca intr-o asemenea loc pot fi laolalta si 6.000 de suflete.
Cele mai rele conditii de viata le au insa gainile care dau oua de categoria a III-a. Acestea traiesc in adevarate custi, sunt crescute cu furaje sintetice, nu se pot misca si se ataca reciproc. De aceea li se taie din start ciocul si ghearele.
In plus, spun cei de la Vier Photen, elibereaza hormonii stresului in ouale si carnea lor care, automat, se transfera catre oameni. La toate acesta se adauga predispozitia catre anumite boli care interactioneaza cu toxinele din oua.
Contestat in toata Europa, sistemul a fost imbunatatit de o parte dintre crescatorii de pasari de la noi.
Cum deosebim insa oul de tara de cel de calitatea a III-a? Diferenta dintre un ou de la magazin si unul de casa se vede cu ochiul liber. Cel de casa este mare, galben, pe cand celalalt are culoare albicioasa.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii cred ca, in realitate, crescatorii de pui nu sunt dispusi sa modernizeze custile, pentru ca asta presupune o productie mai mica si, in final, ar duce la scumpiri.
Afla unde se vand oua nesanatoase si cum distingem ouale eco de cele provenind de la gaini crescute in baterii pe www.incont.ro!