Ce preferi de Craciun? Un brad romanesc sau unul de afara?
Sa pastram obiceiul, dar cu mai multa cumpatare si, in primul rand, cu mai mult respect pentru natura. In acest an, Romsilva reduce numarul brazilor care urmeaza sa fie taiati de Craciun.
Miscarea este motivata, ce-i drept, de tendintele pietei. Romanii incep sa prefere bradutii ecologici, de import, crescuti in ghiveci, mai spectaculosi si gata sa fie replantati dupa sarbatori, in gradina.
Paduri slutite inutil. Aceasta este concluzia la care au ajuns autoritatile. Vanzarea de brad sau de molid romanesc scade constant, de la un an la altul, cu 10%. In acest context, in 2008, 30.000 de arbori vor fi crutati. Doar 100.000 vor fi taiati, pentru ca multi raman nevanduti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca un brad autohton costa cam 40 de lei, unul din import e aproape dublu, dar durata lui de viata e de peste un an. Un factor important in ceea ce priveste costul unui pom de Craciun romanesc e insa si "taxa" de specula, destul de comuna inainte de sarbatori, care mareste un pic pretul.
De o vreme, ocupa nisa arborii danezi, norvegieni, suedezi sau olandezi. Patru varietati de brad, sase de molid, trei de cedru, chiparosi si tisa.
Daca pretuiti mai putin dimensiunea bradului si mai mult pe cea a bugetului de sarbatori, aflati ca a intrat in scena mico-arborele, cumparat in clepsidra. Poate credeti, totusi, ca un pom de Craciun inalt de... un centimetru nu se ridica la inaltimea sarbatorii.
Pomii pitici nu sunt doar ecologici, ci si filantropi. 0,5% din vanzarea fiecarei plante ajung la o fundatie care se ocupa de impaduriri.