18 batrani care locuiesc intr-un camin aflat sub tutela bisericii risca sa ajunga in strada. Ce a decis Curtea de Conturi


Ultimul update: Duminica 26 Februarie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2017 16:29
Categorie: Stiri Sociale

Situatie disperata la Caminul de batrani Acoperamantul Maicii Domnului din Turda, care functioneaza sub tutela Bisericii Ortodoxe.

18 varstnici sunt la un pas sa ajunga in strada, dupa ce Consiliul Judetean Cluj a sistat coplata pentru cei internati, inca din noiembrie, anul trecut.

Curtea de Conturi a decis ca finantarea acestor centre nu mai poate fi facuta decat cu licitatie, iar pana se organizeaza una, soarta oamenilor internati este incerta. Preotul care se ocupa de acest centru spune ca azilul are deja datorii uriase, iar perspectivele sunt sumbre.

Pentru cei 18 batrani, Consiliul Judetean Cluj si Directia Generala de asistenta Sociala a platit in ultimii 12 ani lunar 20.000 de lei: diferenta dintre pensia lor si cei 1500 de lei cat costa cazarea.

Insa finantarea a fost sistata anul trecut in urma unui raport al Curtii de Conturi in care se specifica faptul ca pe viitor consiliile judetene trebuie sa organizeze licitatii pentru toate caminele de batrani.

Preotul care se ocupa de acest centru spune ca datoriile caminului cresc de la o luna la alta, si activitatea este aproape blocata.

Preot, Vasile Stiopei: "Eu nu pot sa ii scot in strada, nu au unde merge.I-am tinut aici. Luam bani cu imprumut pentru salarii si facturi."

Preotul spune ca a actionat in judecata Consiliul Judetean Cluj pentru ca institutia nu a gasit pana acum o solutie. Practic, dupa sistarea finantarii, cei 18 batrani ar trebui scosi in strada. Cum nici unul nu are unde locui, situatia e dramatica.

Ioan Mura: "Uitati cati suntem aici, traim cu frica in spate, dar lor nu le pasa. Ar trebui sa le fie rusine.Azi, maine luam traista in bat si ne ducem. Dar unde? De patru luni nu au platit pentru noi"

Mircea Feurdean: "Aici e curatenie si mancare buna.Am fost bolnav cu pietre la rinichi, parintele m-a salvat, m-a dus la Targu Mures unde mi i-au scos pietrele."

Directia de Asistenta Sociala din Cluj spune ca rezolvarea tine de Consiliul Judetean Cluj.

Daniel Tamas, director DGASPC Cluj: "Va trebui sa ne asumam la nivelul comunitatii si noi si consiliul judetean un contract cu respectarea legii cu alte costuri. Sa respectam aceasta procedura de achizitie publica si penru serviciile sociale."

Si reprezentantii consiliului Judetean Cluj spera ca situatia sa se rezolve cat mai repede iar varstnicii sa nu ajunga in strada.

Alin Tise, Presedinte Consiliul Judetean Cluj: "Noi, ca urmare a deciziei Curtii de Conturi, nu mai putem finanta in aceasta formula aceste asociatii si fundatii care se ocupa de varstnici, dupa ce vom face bugetul vom cuprinde o suma pentru aceste alocari iar printr-o procedura transparenta vor putea participa toate asociatiile si fundatiile din judet care au acest obiect de activitate."

Pana atunci, preotul care se ocupa de centru se roaga de patroni si firme sa ii ajute cu mancare pe batrani sau sa faca donatii. Iar pe cei carora le datoreaza bani ii roaga de pasuire.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO