Somerii pot castiga 1500 de lei/luna daca devin ingrijitori de batrani la domiciliu prin cursuri finantate de UE
Batranii singuri ar putea fi ingrijiti de somerii din zonele rurale, calificati pe banii Uniunii Europene.
In judetul Constanta, al treilea ca numar de romani plecati in strainatate, mai multi primari au luat fonduri europene si organizeaza cursuri gratuite pentru cei fara slujbe care vor sa devina ingrijitor batrani la domiciliu. Numai ca la finalul programului nimeni nu-i obliga pe cursanti sa ramana in tara, mai ales ca specializarea lor este recunoscuta in Uniunea Europeana.
Sute de batrani au nevoie de ingrijire. Au ramas singuri dupa ce copiii au plecat la munca in strainatate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Femeie cursanta: "Sarumana, mamaie, cum te simti?"
Batrana: "Foarte bine, foarte bine."
Pana acum singura lor sansa era sa renunte la tot si sa-si traiasca restul zilelor in centre de batrani, daca prind un loc. In aceasta situatie este doamna Ioana. Are 90 de ani si sta la un azil.
Ioana Nica: "Vreau sa stau linistita la anii astia. Am muncit 35 de ani in colectiv, daca vreau sa plec am unde sa plec, dar deocamdata aici stau, sunt foarte linistita."
La Constanta, 135 de persoane pot deveni ingrijitori de batrani la domiciliu Trebuie sa fi implinit cel putin 20 de ani si sa fi absolvit 8 clase ca sa fie primite la cursurile gratuite, finantate de Uniunea Europeana cu 200.000 de euro. Au prioritate cei care fac parte din familii cu mai mult de doi copii.
.
Raveicuta Gurgu, secretar primaria Crucea: "Ne-am gandit la o solutie pentru cei care doresc sa primeasca ajutorul nostru si atunci persoanele care doresc sa se califice in meseria de ingrijitor batrani la domiciliu au o sansa sa o faca."
Pe langa teorie, cursantii fac si practica la Centrul de Batrani de la Crucea. La finalul pregatirii care dureaza intre 20 si 35 de zile, primesc o diploma recunoscuta in Uniunea Europeana.
Reporter: "Daca s-ar oferi un job in strainatate l-ati accepta?"
Alina Fatu, cursant: "Da, peste putin timp, de ce nu. Este o idee buna si este inca o portita deschisa."
Reporter: "Va ganditi sa ramaneti aici?"
Nuta Dumbrava, cursant: "Da, foarte mult m-am atasat, foarte mult, de acest loc de munca. Adevarul este ca si pun mult suflet la acest loc de munca."
Primii cursanti vor absolvi in luna mai cand se vor putea angaja ca ingrijitori de batrani la domiciliu pentru salarii de 1.500 de lei. Autoritatile spera ca cei mai multi dintre cei 135 de absolventi sa ramana in localitatile rurale din judetul Constanta si sa nu aleaga salariile de mii de euro din Uniunea Europeana.
Centrele de batrani au mare nevoie de personal, pentru ca multe infirmiere si asistente au plecat sa munceasca in strainatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, uniunea europeana, scoli, batrani, cursuri, someri, asistenti sociali, specializari, azile,
Dată publicare:
21-02-2017 18:56