13 elevi suspecti de toxiinfectie alimentara in Prahova, in prima zi dupa ce s-a reluat programul „Laptele si cornul”

Dată publicare: 04-12-2015 16:00
Dată actualizare: 07-12-2015 07:06


Un numar de 13 elevi de la un liceu din localitatea prahoveana Breaza sunt evaluati, vineri dupa-amiaza, de medici dupa ce acestia au prezentat simptome specifice toxiinfectiei alimentare.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat, pentru AGERPRES, ca 13 elevi de clasa a VI-a de la un liceu din Breaza prezinta dureri de burta, greata si varsaturi, fiind suspectati de toxiinfectie alimentara.

La fata locului se afla trei ambulante SMURD si mai multe echipaje ale Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, medicii evaluand starea copiilor si urmand sa se decida daca acestia vor fi transportati la spital.

Ziarul local Observatorul de Prahova scrie ca elevii au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au consumat din laptele primit prin programul guvernamental „Cornul si laptele” si ca cei mici acuza dureri de stomac si stari de voma.

Saptamana trecuta, „Cornul si laptele” a fost supendat temporar in tot judetul Prahova, dupa doua cazuri de toxiinfectie in care in total 58 de elevi au ajuns la spital. Primul dintre ele a avut loc la scoala Elena Doamna din Ploiesti iar al doilea, la scoala din Cerasu.

Vineri a fost insa prima zi in care elevii din Prahova au primit iar lapte si corn dupa reluarea programului guvernamental. Autoritatile locale au demarat o ancheta epidemiologica iar la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti si la Parchetul de pe langa Judecatoria Valeni a fost inregistrat cate un dosar penal in care sunt cercetate in rem doua fapte prevazute in Codul Penal.

In urma cazurilor de suspiciune de toxiinfectie alimentara, au fost demarate controale, iar autoritatile au aplicat amenzi in valoare totala de 5.700 de lei. Au fost amendati atat distribuitorii laptelui cat si scolile care il tineau in conditii improprii.

Firma Ecolact Prod Paulesti, care furnizeaza laptele in scoli, a fost sanctionata la randul sau cu 1.000 de lei pentru ca nu avea fisele de aptitudini incheiate pentru tot personalul. Potrivit unor surse din administratia locala, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care il procesa, il ambala si ulterior il furniza scolilor din judet.

Conform unui comunicat de presa emis, miercuri, de Prefectura Prahova, in urma analizelor de laborator efectuate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat ca loturile de lapte incriminate au fost corespunzatoare consumului uman la producator, in timpul controalelor fiind insa depistate neconformitati privind respectarea lantului termic pe timpul transportului si depozitarii produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la scolile 'Elena Doamna' si 'Sfantul Vasile' din Ploiesti, dar si de la un distribuitor arata ca laptele este necorespunzator din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO