Spital Covid din Reșița: pacienți dezbrăcați care se târăsc după ajutor pe holuri, un cadavru în pat și porumbei în saloane

×
Codul embed a fost copiat

S-au dat primele amenzi la spitalul din Reșița, după ce mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au fost tratați cu indiferență de cadrele medicale și chiar au ajuns în ipostaze umilitoare. În paralel, procurorii au deschis un dosar penal.

Managerul instituției, trei asistente și o infirmieră trebuie să plătească aproape 20.000 de lei.

Suma pare infimă prin comparație cu gravitatea situației. Unii dintre bolnavi au fost filmați pe jos, pe holuri iar în saloane și în grupurile sanitare mizeria stârnește revolta.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că astfel de scene precum cele de la Reșița ”nu trebuie să se mai întâmple”, iar potrivit informațiilor sale managerul spitalului urmează să fie schimbat din funcție.

Sancțiunile au fost date în ziua în care Eurostat a anunțat că România alocă cei mai puțini bani pentru sănătate pe cap de locuitor dintre statele din Uniunii Europene: doar 580 de euro - în condițiile în care media EU este aproape 3.000.

Citește și
Medici
Medicii rezidenți luptă în linia întâi alături de colegii cu experiență. Povestea a trei tineri doctori
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Pe lângă lipsa banilor, proasta gestionare a sistemului medical este cea care duce la situațiile precum cele de la Reșița.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Pacient prăbușit pe hol: "Hai, mă, sus, odată... Că nu mai pot, mă!".

Prăbușit pe pardoseala rece a holului de spital, acest bărbat cere disperat ajutor. În zonă nu este niciun cadru medical care să îl ajute să se ridice.

Pacientă: "Uitați cum stă omul acolo și nimeni nu face nimica, absolut nimeni, niciun asistent, nicio... nimeni, nimeni".

Suntem în Staționarul 3 - o clădire a Spitalului Județean Reșița, cu trei secții, în care sunt tratați pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

În ultimele zile, de aici au apărut mai multe imagini care stârnesc indignare.

Un bărbat - dezbrăcat aproape complet - pare abandonat în mijlocul unui hol. Într-un alt loc, un altul a fost suprins într-o ipostază asemănătoare.

În ceea ce pare un salon, cadavrul unui pacient a fost lăsat într-un sac negru, pe un pat.

Bolnavii - majoritatea oameni în vârstă, unii cu afecțiuni psihice - aduși cu coronavirus dintr-un centru de îngrijire - au primit pe o coală de hârtie un număr de telefon unde să ceara ajutor când au nevoie. Doar că nu întotdeauna le răspunde cineva.

 

”Se aude bunicu cum striga după ajutor!”

 

Ăsta e numărul de interne. Ieri am așteptat o oră ca să mi se facă o branulă. Dăm la 112, nu avem ce să facem. Nu răspunde nimeni".

Marie, hai! Hai odată!".

În aceste imagini este Vasile Pepelcu. Bărbatul de 77 de ani, din Moldova Nouă, a ajuns acum 3 săptămâni în Staționarul 3 din Reșița.

După zece zile de internare, s-a stins. Familia lui plecată în Belgia s-a îngrozit când a văzut secvențele.

Marius Pepelcu, nepot: "Primele secunde se aude bunicu cum strigă după ajutor, și-a dat mama seama că e bunicu. O scăpat tot jos din mână".

Dincolo de felul în care sunt tratați pacienții, în Staționarul 3 frapează mizeria.

Într-un salon, un porumbel sălbatic care nu are ce să caute într-o unitate medicală, caută pe jos mâncare.

Lângă patul unei bolnave, dezbrăcată de la brâu în jos, este o grămadă de resturi. Într-un grup sanitar, mizeria din coșul de gunoi a dat pe afară, iar lenjeria din saloane e ruptă, veche și murdară.

Alina Stancovici este managerul Spitalului Județean Reșița, de care aparține Staționarul 3.

În martie a fost singurul candidat pentru acest post. Stancovici a fost înainte angajată la Consiliul Județean Caraș-Severin, fost director de cabinet în Primăria Reșița și referent la Camera Deputaților.

Pentru că nu avea pregătire medicală, în starea de urgență Alina Stancovici fost suspendată din funcție de Ministerul Sănătății, dar în august a revenit pe post.

Miercuri a încercat să găsească o explicație pentru felul în care sunt tratați pacienții.

Alina Stancovici, manager Spitalul Județean Reșița: ”Este o clădire într-adevăr insalubră. Nu mai poate asigura condiții hoteliere și să asigure actul medical. Pe secția de infecțioase în acest moment avem doar doi medici și personalul medical auxiliar este infectat și parte din ei sunt în concedii medicale".

Spitalul Județean Reșița aparține de Consiliul Județean Caraș-Severin, condus de Romeo-Dan Dunca.

În clădirea Staționarului 3, construită în 1957, nu s-a investit mai nimic în ultimii ani. S-au montat doar niște paravane și câteva uși și nu există circuite speciale pentru pacienți și medici.

Romeo Dan Dunca, președinte CJ Caraș- Severin: "Este programat să se facă o reabilitare completă. Părerea mea este că acest spital trebuie închis, a-l cârpi pe banii tăi e foarte prost".

Ministrul Sănătății a trimis miercuri în control Inspecția Sanitară de Stat la Staționarul 3 din Reșița.

Managerul Alina Staconvici a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că în spital nu s-au făcut lucrări de igienizare și reparație a clădirilor, deși își asumase asta în contractul de director și avea termen până luna aceasta.

Asistentele șefe din secțiile de pneumoftiziologie și boli infecțioase au fost amendate fiecare cu câte 2.000 de lei pentru că nu au respectat protocoalele de lucru. Aceeași sancțiune a primit-o și o infirmieră.

O altă asistentă a primit 2.400 de lei amendă pentru că a gestionat necorespunzător deșeurile medicale.

 

Dosar penal pentru abuz în serviciu

 

Miercuri, procurorii au anunțat că ”pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița a fost înregistrat dosarul cu nr. 2728/P/2020, având ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.p”.

”În cauză se efectuează cercetări față de faptele care se conturează din imaginile din data de 02.12.2020, ce au apărut în mass media națională, respectiv imagini filmate și alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulți pacienți cu probleme psihice și alte probleme de sănătate, internați într-o secție din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsați dezbrăcați pe holurile secției, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum și referitor la condițiile din saloanele/spațiile în care aceștia sunt internați”, se arată într-un comunicat semnat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, Emanuel Popescu.

”Precizăm că activitățile investigative specifice fazei de urmărire penală, ca prima faza a procesului penal, se desfășoară conform prevederilor legale din Codul de procedură penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, orice persoană cercetată în această fază a procesului penal beneficiind de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, în condițiile legii”, au transmis procurorii.

 

Noi focare în spitalele de psihiatrie

 

Sancțiunile au fost aplicate în ziua în care în România au fost confirmate alte aproape 5.000 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în urma a mai puțin de 16.000 de teste.

În ultimele 24 de ore, 135 dintre ai noștri au fost uciși de coronavirus. În secțiile de terapie intensivă s-a înregistrat un nou record negativ: 1.260 de pacienți se luptă pentru viață la ATI.

Între timp, apar noi focare de boală în spitalele de psihiatrie. În Pădureni - Grajduri, județul Iași, 40 de pacienți și angajați ai unității mediale au fost confirmați cu coronavirus.

Marius Voicescu, purtător de DSP Iași: "Pacienții pozitivi au fost izolați în spital, s-a efectuat dezinfecția secției, iar personalul pozitiv este izolat la domiciliu".

Aceasta este al doilea focar depistat la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni - Grajduri. În octombrie, 120 de bolnavi și angajați s-au infectat cu SARS-CoV-2.

 

Orban, despre imaginile de la Reșița: ”Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”

 

Premierul Ludovic Orban a spus, miercuri seară, despre imaginile surprinse la Spitalul Județean din Reșița, că ”așa ceva nu trebuie să se mai întâmple” și că noul președinte al CJ Caraș-Severin a cerut dezafectarea acelei unități.

"Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple. Acolo este vorba de un staţionar de 78 de paturi care ţine de Spitalul Judeţean Caraş-Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După alegeri, s-a schimbat conducerea la nivelul judeţului, alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au fost câştigate de Romeo Dunca. Imediat, noul preşedinte al Consiliului Judeţean a solicitat dezafectarea acestui staţionar. De asemenea, a înaintat documentaţia către Ministerul Sănătăţii pentru realizarea unui spital modular care să ofere cu adevărat condiţii, ca soluţie de moment, pentru că până construieşti un spital nou sau până reuşeşti să modernizezi o astfel de locaţie de spital durează. Dar ceea ce este de neînţeles este atitudinea celor care erau responsabili de spital”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la Realitatea Plus.

Orban a precizat că are informaţii conform cărora preşedintele CJ Caraş-Severin a iniţiat procedura de schimbare a managementului unităţii sanitare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Beatrice Mahler: A crescut numărul cazurilor severe de Covid-19. Este o situație îngrijorătoare
Beatrice Mahler: A crescut numărul cazurilor severe de Covid-19. Este o situație îngrijorătoare

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a declarat la Știrile ProTV că tot mai mulți pacienți ajung la spital cu forme grave de Covid-19. Situația de la ATI este în acest moment „îngrijorătoare”, a atras atenția medicul.

Medicii rezidenți luptă în linia întâi alături de colegii cu experiență. Povestea a trei tineri doctori
Medicii rezidenți luptă în linia întâi alături de colegii cu experiență. Povestea a trei tineri doctori

Medicii rezidenți sunt în linia întâi a lupte cu boala anului 2020, coronavirusul. Uneori vin primii și pleacă printre ultimii de la spital, fac gărzi în weekend și sunt oriunde e nevoie de ei.

O pacientă de 55 de ani din Bistrița cu COVID-19 s-a sinucis în baia Spitalului Judeţean
O pacientă de 55 de ani din Bistrița cu COVID-19 s-a sinucis în baia Spitalului Judeţean

O pacientă de 55 de ani cu COVID-19 s-a sinucis într-o baie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situată la etajul al patrulea, unde se află internaţi bolnavii infectaţi cu noul coronavirus, informează Agerpres.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.