Ce este amprenta dentară digitală. “Într-o secundă poți trimite fațetele sau coronițele în lucru la Cluj sau în State”

×
Codul embed a fost copiat

Medicul stomatolog Alexandra Mircea explică, în această ediție a emisiunii Smile with Style, avantajele amprentelor dentare digitale, care permit tratamente complexe la distanță.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr. Alexandra Mircea:

Dacă suntem întrebați ce este o amprentă dentară, aș fi foarte tentată să folosesc definiția pe care eu am învățat-o în anul doi de facultate: o amprentă dentară este reprezentarea negativă a dinților pacientului.

Și o să vă explic. Pe vremea când eram facultate se lua amprentă cu plastilină, adică se punea plastilină într-un conformator special - sau port-plastilină. O lingură de amprentă, cum o numim noi, se presa plastilina respectivă pe dinții pacientului.

Citește și
Cum putem scăpa de dinții strâmbi și cum să alegem cel mai potrivit aparat dentar
Cum putem scăpa de dinții strâmbi și cum să alegem cel mai potrivit aparat dentar
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Când se întărea, scoteam amprenta și obțineam reprezentarea negativă a dinților, adică erau niște "găuri" în plastilină, care erau dinții voștri la momentul respectiv.

Se turna niște gips în amprentă, în dinți, în găuri, și în momentul în care gipsul se scotea din amprentă obțineam reprezentarea pozitivă, adică dinții voștri dintr-un material de gips. Pe care noi îi primeam la cabinet, ne uitam la ei și ne făceam planurile de tratament, în funcție de cum arătau ei.

Astăzi lucrurile au evoluat mult, și folosim scannere pentru a vă lua amprenta dentară, care nu mai este o reprezentare negativă a dinților voștri, ci este reprezentarea pozitivă, tridimensională a lor. Practic filmăm dinții, și în relație unii cu ceilalți, adică în mușcătură, și vedem pe un ecran felul în care arată ei.

Această amprentă dentară are multe întrebuințări. Este folosită în primul rând să obținem un model de studiu, adică să vă putem studia dinții și să hotărâm, având dinții voștri în față, cum am putea să facem un tratament personalizat și perfect potrivit pentru nevoile voastre.

Aceste amprente digitale folosite în urma scanărilor sunt folosite și pentru a ghida un tratament ortodontic. Adică vedem cum arată dinții voștri acum, încărcăm această scanare într-o platformă digitală, și niște tehnicieni care locuiesc chiar în alte țări, la mare distanță, pot genera un plan de tratament pe dinții voștri, așa încât să mutăm dinții către poziția perfectă în care vrem ca ei să ajungă.

Și ăsta este unul dintre primele avantaje pe care vi le-am spus. Informația cu felul în care arată dinții voștri poate să ajungă într-o secundă în oricare parte în lumea asta, putând face posibilă colaborarea dintre tehnicieni și medici de peste hotare.

Practic, eu pot să-mi aleg un tehnician de la Cluj cu care să fac fațete dentare, un tehnician din București care este în partea cealaltă a Bucureștiului cu care se fac coronițe, un tehnician din State, cu care se fac tratamente pentru aparatele dentare "invizibile", de exemplu.

Ne oferă foarte multă libertate de colaborare, partea aceasta digitală pe care o folosim. Un alt avantaj este faptul că este mult mai comodă. (...)

Sunt mulți pacienți care suferă de un reflex de vomă exagerat, unde scanner-ul este mult mai prietenos și reușim să obținem mult mai ușor amprenta lor. V-ați gândit vreodată cum de fațetele, coroanele sau incrustațiile pe care le face medicul vostru vi se potrivesc perfect pe dinte, acolo unde s-a lucrat? Ei bine, aceste scannere au o acuratețe crescută și permit tehnicianului o realizare a unei piese protetice, a unui dințișor foarte exact conturat. 

Un alt avantaj pe care îl au aceste scanări digitale este faptul că, fizic, nu mai stăm să stocăm atât de mult dinți într-un cabinet stomatologic. Iar dacă eu îmi doresc să lucrez acasă pe planul de tratament al unui pacient, nu trebuie să mă car după mine cu dinții de gips sau dinții din rășină.

Pur și simplu, această scanare digitală sau amprentă tridimensională o am la dispoziție oriunde m-aș afla și de oriunde aș alege să lucrez.

În plus de asta, pentru că ne bucurăm foarte mult că tehnologia a evoluat, această scanare tridimensională o putem integra în foarte multe programe, softuri pe care le putem utiliza ca să facem ghiduri chirurgicale pentru plasarea mult mai exactă a implanturilor voastre. Sau putem să facem "digital smile design", adică să facem o simulare a felului în care îți propunem să arate zâmbetul tău.

Dacă intri într-un tratament cu fațete și coroane sau vrei să faci un makeover al dinților tăi, folosim această scanare, după cum vă povesteam, ca să generăm aparate cu aliniatori transparenți, și lucrăm la planurile de tratament acasă.

Ulterior comandăm digital acești aliniatori transparenți. Aliniatorii se fabrică în America, după scanarea pe care am făcut-o noi în clinică, și apoi aliniatorii frezați după acest scanare 3D ajung la noi în clinică. Utilizările sunt multiple și ne bucurăm foarte mult.

Avem această libertate de a lucra în atât de multe programe și de a face lucrurile mult mai confortabile și mai noi, pentru pacienții noștri. Pe o notă de încheiere mă bucură foarte mult evoluția în tehnologie și felul în care putem aplica toate aceste noutăți în stomatologie, spre confortul și beneficiile pacientului, dar și ale noastre, ale medicului cu care colaborați.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Fațete sau coroane dentare? Ce sunt și când se folosesc, pentru un zâmbet perfect
Fațete sau coroane dentare? Ce sunt și când se folosesc, pentru un zâmbet perfect

Fațetele și coroanele dentare sunt piese protetice din diverse materiale, care sunt ca niște “unghii false” ce se lipesc pe suprafața dinților, din considerente estetice sau funcționale.

Cum putem scăpa de dinții strâmbi și cum să alegem cel mai potrivit aparat dentar
Cum putem scăpa de dinții strâmbi și cum să alegem cel mai potrivit aparat dentar

După ce am aflat care sunt cauzele dinților strâmbi, vedem cum putem îndrepta situația. În această ediție a emisiunii Smile with Style, medicul stomatolog Alexandra Mircea explică avantajele și dezavantajele fiecărei soluții.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.