Fațete sau coroane dentare? Ce sunt și când se folosesc, pentru un zâmbet perfect

×
Codul embed a fost copiat

Fațetele și coroanele dentare sunt piese protetice din diverse materiale, care sunt ca niște “unghii false” ce se lipesc pe suprafața dinților, din considerente estetice sau funcționale.

Medicul stomatolog Alexandra Mircea explică, în această ediție a emisiunii Smile with Style, avantajele și dezavantajele fiecărei soluții, în funcție de necesitățile fiecărui pacient.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr Alexandra Mircea:

Foarte frecvent, pentru a putea lipi o fațetă pe suprafața dintelui, trebuie să șlefuim sau să îndepărtăm un strat din smalțul dintelui, pentru ca să fie în rând cu ceilalți dinți, și pentru ca fațeta să fie mult mai bine lipită de suprafața dintelui.

Citește și
nu puneti poza asta
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen

Coroanele sunt ca o "cutie" care se pune pe suprafața dinților pentru a-i proteja. Corona trebuie să reproducă exact forma dintelui și să se alinieze în rând cu ceilalți dinți. Ea trebuie să se adapteze atât estetic, cât și funcțional cu ceilalți dinți.

Asta înseamnă că, dacă îți pui o coroană dentară, ar trebui să aibă o culoare asortată cu dinții vecini, să nu se vadă că ai o coroană acolo, ci să dea senzația că zâmbetul tău este perfect.

Din punct de vedere funcțional, coroana trebuie să aibă o dimensiune proporțională cu a dinților vecini și, în ceea ce privește relieful, adică forma pe care o are dintele pe suprafața pe care mușcăm, trebuie să se potrivească cu a dintelui de sus, pentru a avea o mușcătură corectă.

Cum alegem materialul potrivit pentru fațete sau coroane

Sunt mai multe materiale din care putem obține coroanele și fațetele.

Coroanele pot fi din metal (nu prea se mai folosesc acum), din metaloceramică, adică există o capă, un suport de metal pe care se construiește dintele din ceramică sau porțelan.

Există coroane integral ceramice, adică doar din porțelan, din zirconiu - un metal dur dar alb - și există și coroane provizorii, care au o durată mai scurtă de viață, care pot fi din diverse rășini.

Fațetele pot fi din ceramică - cele mai frumoase reproduc cel mai bine forma și structura smalțului, și sunt cel mai des indicate. Pot fi din zirconiu, care sunt foarte mate, din punctul meu de vedere, și nu le-aș recomanda, sau pot fi din rășină, din material de plombă, realizată prin diverse tehnici.

Când avem nevoie de coroane și când sunt potrivite fațetele dentare

Atunci când un dinte este foarte afectat, a avut mai multe carii care i-au mâncat din substanța dentară, sau are chiar tratament de canal, adică și-a pierdut nervul și e foarte casant, se recomandă o coroană de acoperire care să protejeze dintele respectiv.

Fațetele, în schimb, sunt indicate atunci când vrem să facem modificări de formă, volum sau culoare ale dinților, dacă vrem să facem o reabilitare complexă, adică să definitivăm zâmbetul pacientului. Sunt multe situații în care avem nevoie de un mix de coroane și fațete, pe care le adaptăm în funcție de nevoile pacientului.

Am spus că fațetele sunt indicate atunci când facem modificări de formă, volum sau culoare a dinților. Aș vrea să le luăm pe rând și să vă arăt diverse exemple ca să înțelegeți mai bine când se folosesc.

De exemplu, dacă avem nevoie de o modificare de volum a dinților, de exemplu un pacient care are incisivii laterali nanici, adică dinții de lângă cei din față sunt mai mici ca mărime față de ceilalți.

Și atunci, cu ajutorul unui aparat dentar, am redistribuit și am rearanjat dinții, așa încât să obținem spațiu suficient stânga-dreapta dintelui mic, cât să putem lipi o fațetă pe dinte și să restabilim proporționalitatea tuturor dinților.

Pentru că în mod normal dinții din față - lopătari, cum le spun eu - sunt mai lați, următorii dinți incisivi laterali sunt mai micuți și apoi vin caninii, și ei destul de lați. Există o proporționalitate, dacă vorbim de modificări de formă.

Există situații când, de-a lungul timpului, mușcătura ta a suferit modificări și nu mai este cea corectă. Atunci când faci niște mișcări anume de mestecare, tocești un anumit dinte, care devine mai mic.

După ce dinții se aliniază corect și mușcătura pe care o obținem este cea favorabilă, dintele cu probleme rămâne mai micuț decât restul. Și nu doar mai mic, ci și mai ciobit și mai diferit ca formă față de ceilalți. Și atunci îi aplicăm o fațetă, ca să îl aducem în rând cu lumea.

Fațete dentare pentru dinți mai albi

Nu în ultimul rând vreau să discutăm despre modificările de culoare ale dinților, pentru care tot mai mulți oameni își pun fațete, în ultimul timp.

Aici aș vrea în mod special să vorbim de modificări de culoare ale dinților, atunci când pacientul are colorații de tetraciclină sau fluoroză. Adică atunci când era mic de tot, i s-au administrat un tratament cu tetraciclină, iar dinții s-au colorat foarte tare și au devenit maronii.

Este un motiv foarte bun pentru care poți să alegi să-ți acoperi dinții cu fațete și să le schimbi culoarea. Există și alți pacienți care nu au dinți maronii, dar care nu au dinții atât de albi pe cât și-ar dori, și atunci aleg să-și acopere cu fațete dentare de diverse nuanțe.

Și aici e important să menționăm că nuanțele cu care se fac fațetele dentare pot fi foarte naturale, pot fi asortate la ceilalți dinți, adică poți să pui una-două fațete, nu e nevoie să pui toți dinții acoperiți.

Sau putem opta pentru o culoare foarte albă, cum sunt sigură că ați tot văzut. Și atunci, este necesar să acoperim toți dinții, pentru a exista o culoare uniformă peste tot.

E important să știți că atunci când vreți dinții mai albi, se recomandă o albire dentară în cabinet. Dacă ulterior acestei albiri dentare nu s-a ajuns la nuanța pe care v-o doriți, atunci puteți să explorați soluția fațetelor dentare mai deschise la culoare, aplicate pe suprafața tuturor dinților.

Sunt și situații în care putem face o modificare mică a mușcăturii, folosind o coroană, două, trei, sau fațete dentare, dar astea sunt cazuri mai complexe care se fac în urma înregistrării felului în care muști, și în urma unei simulări care ne spune cum ar arăta ideal mușcătura voastră.

Nu uitați că este foarte important ca atunci când faceți modificări ale dinților, ele să fie corecte atât din punct de vedere estetic, deci să fie frumoase, dar și din punct de vedere funcțional, adică să aveți o mușcătură corectă și să puteți mesteca sau vorbi fără probleme.

Vă recomand o consultație la un medic specialist pentru a vedea care este soluția potrivită pentru zâmbetul pe care vi-l doriți.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Care sunt avantajele implantului dentar și ce alte soluții există pentru dinții lipsă
Care sunt avantajele implantului dentar și ce alte soluții există pentru dinții lipsă

Atunci când ai pierdut un dinte, există două posibilități de tratament: fie un implant dentar - varianta cea mai bună, fie se realizează o punte dentară, explică medicul stomatolog Alexandra Mircea, în acest episod al emisunii Smile with Style.

Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor

De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.