Care este cel mai eficient tratament pentru a preveni afecțiunile dentare. Mituri demontate despre detartraj

×
Codul embed a fost copiat

La scurt timp după ce ne spălăm pe dinți, aceștia se acoperă cu o peliculă, numită placă bacteriană. Această peliculă are bacterii, substanțe din salivă și resturi alimentare.

Și dacă nu curățăm periodic această peliculă, în timp, ea se transformă în tartru, explică Alexandra Mircea, medic stomatolog, în acest episod al emisunii Smile with Style.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr. Alexandra Mircea:

De ce ne deranjează tartrul? Pentru că acesta conține o grămadă de bacterii, care în contact cu gingia, determină sângerarea acesteia. Deci o inflamație, sau gingivită, cum o cunoaștem cu toții.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

Iar tartrul, deci microbii- în contact cu dinții, pot determina apariția cariilor. În mod normal, dacă te cureți super bine pe dinți acasă, reușești să îndepărtezi cam toată placa bacteriană de pe suprafața lor, însă sunt niște locuri mai greu accesibile, unde oricât ai curăța, nu reușești să îndepărtezi corect depunerile de pe suprafața dinților. Sau mai ales din șanțul gingiei, adică acolo unde gingia acoperă dintele.

Și atunci ce-i de făcut? Mergem la dentist, la detartraj. Ce este detartrajul? Un tratament prin care se îndepărtează tartrul, despre care tocmai am povestit. Cum se face asta? Sunt niște instrumente specifice care funcționează pe bază de ultra-sunete.

Tot ce trebuie să știi despre detartrajul profesional și airflow

Ce încerc să spun este că se emit niște unde ultrasunete printr-un vârf care vă "mătură" suprafața dintelui, așa încât să topească, să rupă aceste depozite de tartru care există pe suprafața dintelui.

Spun că acest instrument mătură suprafața dinților, pentru că nu se ține în contact cu ei. Și răspund pe această cale eventualelor temeri care există:

Detartajul nu strică suprafața smalțului, pentru că detartrajul trebuie să îndepărteze doar depunerile de tartru de pe suprafața dinților și de la baza gingiei.

Când facem lucrul ăsta? Cam la fiecare șase luni.

Doare? De cele mai multe ori nu doare, dar sunt situații în care acumulările de tartru sunt foarte mari, și deci gingia este foarte inflamată și sângerează, și e posibil să ai un disconfort. Medicul tău dentist îți va face anestezie, dacă este necesar, și o să treci cu bine peste detartraj.

Ce este important este faptul că se îndepărtează tot tartrul de pe suprafața dinților, și i se dă gingiei permisiunea să respire, să nu mai fie în contact cu microbi care îi fac rău.

Dinții o să fie sensibili după detartraj? De cele mai multe ori nu. Sensibilitatea este valabilă doar în cazul în care ai depuneri mari de tartru pe suprafața dinților, care acționează că o păturică pe care o îndepărtezi de pe suprafața dinților și ți-e un pic frig la început, dar după aceea te aclimatizezi, și dintele este super sănătos.

Am făcut detartraj, am terminat, putem pleca acasă! Nu. Detartajul îndepărtează depozitele de tartru de pe suprafața dinților, însă pentru a evita ca suprafețele să rămână rugoase, se face un periaj profesional, cum îl numim noi.

Practic, avem o periuță rotundă care merge la o turație mare, adică cu multe mișcări pe minut, care lustruiește suprafața dinților și îndepărtează toate depunerile care au mai rămas după detartraj, depunerile mici.

Un bonus bine meritat ar fi un airflow. Ce este airflow? Este o pulbere de bicarbonat care se combină cu apă și este transmisă sub presiune pe suprafața dintelui.

"Alexandra, ai spus că bicarbonatul nu e bun pentru dinți!" Da, nu e bun pentru dinți, dar acest bicarbonat pe care îl folosim la airflow are particulele atât de fine, încât nu are cum să afecteze suprafața dinților. Bicarbonantul pe care îl folosiți acasă este foarte grunjos, iar el sigur-sigur va zgâria suprafața dinților.

Ce face airflow-ul? Această pulbere pe care o transmitem sub presiune pe suprafața dinților, îndepărtează toate colorațiile care se depun pe suprafața lor, dar mai ales între dinți. Așa încât, la sfârșitul acestui airflow, ai dinții absolut strălucitori și super super curați.

Cât de des facem detartrajul? De regulă, la fiecare șase luni, dar sunt pacienți care au saliva mai bazică sau nu reușesc să se curețe atât de bine între dinți. Ei pot veni mai des la detartraj, și există pacienți fumători sau mari consumatori de cafea, cărora li se colorează foarte repede suprafața dinților.

Și ei pot veni mai frecvent, chiar doar pentru un air flow care curăță suprafața dinților și între dinți, și aceștia își recapătă culoarea albă. Există și pacienți care au o igienă foarte bună acasă, folosind o periuță electrică, la care am observat că este necesar să facă detartraj la un interval de opt luni. Așa că cel mai bine vă recomandă dentistul vostru frecvența cu care să vă vedeți.

Am dinții mai albi după o igienizare? Cu siguranță vor fi mai albi, dar dacă vrei să-i ai și mai albi, urmărește emisiunea următoare, despre albirea dentară.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor

De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

Recomandări
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori

Caz cutremurător petrecut în Capitală! O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice, pentru a le lua casele.

„Războiul e complicat”. Zelenski, prins ca într-o menghină. Cele două variante pe care le mai are în fața Rusiei
„Războiul e complicat”. Zelenski, prins ca într-o menghină. Cele două variante pe care le mai are în fața Rusiei

Prins ca într-o menghină între impasul contraofensivei și posibila sistare a ajutorului american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să ia o decizie.

Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă
Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă

Mircea Geoană e pe primul loc într-un sondaj asupra intențiilor de vot ale românilor. După el, urmează Marcel Ciolacu, iar Nicolae Ciucă, pe locurile codașe.