E bine să faci detartraj dacă ai aparat dentar? Șapte mituri din stomatologie, demontate de medicul Alexandra Mircea

×
Codul embed a fost copiat

Medicul stomatolog Alexandra Mircea vorbește, în acest episod Smile with Style, despre cele mai comune mituri din stomatologie care circulă pe Internet.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online, pe stirileprotv.ro și VOYO.

Iată cele mai răspândite mituri din stomatologie:

'Detartrajul strică dinții"

Fals. Detartrajul nu strică dinții, instrumentele cu care lucrăm sunt special concepute așa încât să îndepărteze doar tartrul de pe suprafața dinților. De aceea se și numește"de-tartraj".

Citește și
mihaela bilic
Remediul natural pentru dinți frumoși. Care sunt fructele și legumele care albesc dantura
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Se îndepărtează, se curăță suprafețele dinților și se folosește chiar și airflow, o pulbere de bicarbonat care îndepărtează depunerile de culoare de pe suprafața dinților sau dintre dinți. Atenție, este recomandat să-l faceți o dată la șase luni, chiar dacă vouă vi se pare că nu s-a acumulat nimic pe suprafața dinților.

Pentru că atunci când se face acest detartraj, se curăță și porțiunea dintelui de sub gingie, pe care voi nu reușiți să o vedeți corect, care e foarte importantă pentru sănătatea gingiilor voastre.

"Trebuie să scoți măselele de minte"

De cele mai multe ori da, pentru că măselele de minte împing dinții în față și aglomerează mai ales dinții de jos, din față. Măselele de minte pot da niște interferențe, adică probleme în mușcătură. Se cariază foarte repede, pentru că sunt dintr-o substanță mai puțin puternică decât celelalte măsele pe care le avem, și pot apărea într-o poziție foarte puțin fericită, în care au un contact rău cu dintele din față, pe care îl pot pune în pericol. Îți recomand să faci o radiografie dentară undeva după vârsta de 16 ani, să vezi cum sunt poziționate, și să iei legătura cu un medic chirurg, care te poate ajuta să scapi de măselele de minte, fără mare bătaie de cap.

"Pulberea de cărbune activ, bicarbonatul sau sarea sunt minunate pentru albirea dinților"

Fals. Minunată este doar albirea dinților în cabinet, sub supravegherea medicului dentist. Știu, am auzit foarte multe mituri cum că pui pulbere de cărbune activ sau poți să pui sare pe periuța de dinți, freci bine pe suprafața dinților, și se albesc.

Bineînțeles că se albesc, pentru că se strică atât de tare suprafața dintelui, încât se duce stratul de smalț care are în interior depuneri de culoare. În timp, smalțul devine foarte poros, foarte subțiat, pentru că ați frecat atât de tare pe suprafața lui, și se fac foarte ușor carii.

Morala: mergeți și faceți albire într-un mediu controlat, vă rog, și nu folosiți minuni dintre astea pe care le tot auziți pe internet, pentru că puteți să faceți mai mult rău dinților.

"Nu e bine să faci de tartraj dacă ai aparat dentar"

Fals, fals, fals. Pacienții care au aparat dentar fac mult mai ușor acumulări de placă bacteriană, pentru că e foarte greu să spele printre toate accesoriile de acolo. Ca să cureți corect dinții atunci când ai aparat dentar, trebuie să folosești periuță de dinți, periuță între dinți, ață dentară, duș bucal, ideal și o periuță electrică cu capete interschimbabile.

Durează cam cinci minute să faceți această curățare a dinților când purtați aparat dentar fix, și sunt sigură că nu reușiți să fiți tot timpul super atenți. Pentru că e complicat, pentru că avem o viață agitată, pentru că trebuie să fim atenți la foarte multe lucruri, și atunci sigur vă scapă câte ceva.

Acumularea de placă bacteriană, de resturi alimentare, se traduce prin inflamația gingiei, sângerare, și câteodată gingia se umflă atât de mult, încât începe să acopere din dinte. Poate să ajungă chiar până la bracket. Nu mai vorbim și despre posibilitatea apariției cariilor.

Și atunci, este foarte important să mergeți la igienizări cam la patru luni, dacă purtați aparat dentar, ca să vă ajute medicul igienist sau medicul dentist care vă face detartajul, să aveți o igienă corectă și să țineți la distanță sângerările gingivale și posibilele carii.

"Albirea strică dinții"

Albirea dentară realizată cabinetul stomatologic într-un mediu controlat nu are cum să afecteze dinții. În afară de faptul că se folosesc substanțe avizate și permise de către Asociația Stomatologilor de aici și din toată lumea, medicul care face această albire are grijă la timpul de albire perfect și potrivit pentru sănătatea dinților voștri.

Medicul care vă face albirea pune o barieră pe gingie, așa încât să nu vi se ardă gingiile, ca atunci când folosiți benzi de albire sau alte nebunii de substanțe pe care le folosiți.

Și în plus de asta, dacă sunteți consecvent și vă păstrați medicul la care mergeți la tratament, cu siguranță el nu va repeta albirea mai repede de un an. Este important să păstrați acest timp între albiri, ca să nu afectăm smalțul, să nu îl subțiem și să-l deshidratăm exagerat.

"Plombele rezistă toată viața"

Fals. Plombele au o durată de viață în medie de șapte ani de zile. Dacă sunt mai micuțe, și pacientul bineînțeles că are o igienă extraordinară, pot dura chiar mai mult. Pentru o durată de viață mai mare a plombelor, este indicat să aveți o igienă foarte bună și să veniți la fiecare șase luni la medicul dentist, să le verifice că sunt corecte în mușcătură și să le dea o strălucire un polish, pentru că ele se matifiază în timp. De asemenea, trebuie să știți că materialele de plombe evoluează tot timpul, devin tot timpul mai bune și sigur, o dată la 7 ani veți avea parte de un material mai bun, care o să sigileze mai bine dintele și poate o să reziste zece ani, data viitoare.

"Sunt prea bătrân să-mi pun aparat dentar"

Total fals. Cel mai în vârstă pacient în clinică, care a avut aparat dentar, avea la momentul respectiv 72 de ani. Și-a pus aparat dentar pentru că era suspect de boală parodontală și nu voia să aibă dinții înghesuiți. Voia să curețe foarte bine dinții, să nu-i piardă.

Morala: la orice vârstă poți purta aparat dentar. Este adevărat că atunci când ești tânăr, dinții se mișcă un pic mai repede și procesul este poate mai ușor de tolerat, pentru că ești mai îngăduitor.

Dar se pot mișca dinții, fără probleme, și la vârste mai înaintate. Procesul poate dura un pic mai mult, deci dacă ai răbdare, totul o să fie OK.

Ce vă recomand întotdeauna este să vă documentați bine informațiile. Și, dacă aveți orice fel de întrebări, adresați-le dentistului vostru, care sigur știe dacă este mit sau realitate, ceea ce ați citit pe internet.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Care sunt cauzele dinților strâmbi și ce trebuie să facem pentru a ne corecta dantura
Care sunt cauzele dinților strâmbi și ce trebuie să facem pentru a ne corecta dantura

De ce avem dinții strâmbi? Pot fi cauze genetice, dar problemele pot veni și din obiceiuri vicioase sau pot apărea din cauza măselelor de minte, explică dr. Alexandra Mircea, în acest episod al emisiunii Smile with Style.

Remediul natural pentru dinți frumoși. Care sunt fructele și legumele care albesc dantura
Remediul natural pentru dinți frumoși. Care sunt fructele și legumele care albesc dantura

Smalțul dinţilor e impresionat de pigmenţii din alimente. O dantură de un alb strălucitor este semn de tinerețe și de sănătate.

Fumatul, principalul inamic al dinților. Cum este afectată dantura dacă igiena orală nu este corespunzătoare
Fumatul, principalul inamic al dinților. Cum este afectată dantura dacă igiena orală nu este corespunzătoare

Fumatul determină speciile agresive de bacterii din caviatea orală să se multiplice rapid. Simultan, scade tot sistemul de apărare de la nivelul dintelui.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.