Ce este tratamentul de canal și când trebuie să scoatem nervul dintelui. Dentistul va încerca întotdeauna să-l salveze

×
Codul embed a fost copiat

După ce am aflat care sunt soluțiile pentru a salva un dinte cariat, medicul stomatolog Alexandra Mircea ne explică de ce uneori suntem nevoiți să renunțăm la nervul dintelui, pentru a-l salva.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr. Alexandra Mircea:

Ce este tratamentul de canal, sau endodotic? În termeni medicali, înseamnă îndepărtarea nervului din dinte, și punerea acolo unui material fantastic, care sigilează dintele, și totul va fi minunat.

Vreau să explicăm un pic de anatomia dintelui, ca să înțelegem cum se ajunge acolo. Povesteam în clipurile anterioare despre cum ajunge o carie netratată să străbată smalț-ul, țesutul cel mai dur al corpului.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Ulterior, ajunge la nerv, care este protejat într-o cameră pulpară, cum o numim noi. În momentul în care ajunge la nerv, ai niște dureri care sunt descrise în cărțile de stomatologie drept "turbarea dinților".

V-am dat acest termen doar ca să înțelegeți cât de rele sunt durerile. Sunt momentele în care niciun medicament nu-și mai face efectul și nu vă mai lasă durerea.

Sau, dacă vă lasă durerea, se întâmplă o oră-două, după care începe din nou. Este un semn clar că trebuie să scoateți nervul dintelui respectiv și să mergeți într-un cabinet stomatologic să se întâmple lucrul ăsta, cel mai recomandat, la microscop. Și vă spun de ce.

În momentul în care noi intrăm într-un dinte, vedem doar orificiile canalelor radiculare, și este important să se mărească foarte mult dintele și câmpul de lucru ca să putem vedea detalii din interiorul dintelui, pentru că ar fi foarte drăguț ca aceste rădăcini și canale ale dinților să fie drepte. Dar se întâmplă de multe ori să avem "măsele balerine".

Am menționat faptul că o carie netratată ajunge la nerv, și începem să avem dureri. Nu este singurul moment în care aveți nevoie de tratament de canal. Există situații în care o carie este destul de mare și a afectat o mare suprafață din dinte.

Medicul dentist cu siguranță își dorește să salveze nervul dintelui respectiv pentru că este important să păstrăm cât de mult timp sănătos ceea ce avem în cavitatea bucală. Și atunci, medicul o să pună o plombă în dintele respectiv, și de cele mai multe ori dintele poate să începe să își fabrice niște țesut de protecție care va crește distanța dintre plombă și camera pulpară sau nerv. Însă sunt situații în care nu se poate întâmpla lucrul ăsta.

Plomba rămâne în apropierea nervului și încet, încet, fără să dea semnale de multe ori, nervul moare acolo în dinte. O să vezi că dintele devine mat, gri, își schimbă culoarea în raport cu ceilalți dinți. Și o să vezi, atunci când îți scade imunitatea, că apare o infecție ca răspuns la faptul că nervul este mort în dinte de ceva timp.

Urmează să ai dureri, poți chiar să te umfli, senzațiile sunt diferite. De aceea, este bine să mergi periodic la medicul dentist, care dacă o să-ți facă o radiografie, o să vadă că e ceva în neregulă cu dintele respectiv, și cu siguranță o să vadă că e în neregulă și în momentul în care el este modificat de culoare.

Sunt pacienți pe care îi vedem la tratament care au dinții mai mari sau mai gri, și îi întrebăm dacă a avut tratament de canal, înainte să facem o radiografie să verificăm lucrul ăsta. Și ne spune "nu, nu-mi aduc aminte de așa ceva".

Facem o radiografie, vedem că nu există tratament de canal acolo, ceea ce înseamnă că nervul a murit în liniște, fie din cauză că dintele a avut o plombă mare, după cum am explicat anterior, fie din cauză că există niște contacte traumatice între dinți. Adică se bat doi dinți foarte tare și nervul unuia dintre ei cedează, și apare această necroză a nervului, adică moare nervul în interiorul dintelui.

Ce înseamnă tratamentul acesta de canal? Se curăță foarte bine caria care a afectat dintele și se face un orificiu în dinte ca să vedem nervul și afectarea de acolo.

Se îndepărtează nervul, se sterilizează și se curăță foarte bine canalele dintelui care pot fi unu sau mai multe, depinde de dintele la care se lucrează.

Această curățare poate fi făcută cu niște ace manuale, sau se poate folosi un instrumentar rotativ mecanizat care funcționează mai bine și mai repede, spre confortul medicului și al pacientului. După ce s-a îndepărtat nervul de acolo s-au curățat bine canalele radiculare și se sterilizează, se umple canalul respectiv cu un material - gutapercă.

Acesta poate fi fie sub formă de conuri sau poate să fie încălzit de un aparat și injectat în dinte, moment în care etanșelizează mult mai bine suprafața rădăcinii sau canalul radicular și intră și toate canalele accesorii care există la nivelul respectiv.

Toți dinții care nu mai au nervi, devin foarte casanți în timp, pentru că nu mai există vase de sânge care să-l hrănească și să fie în viață. Și atunci, dacă materialul - smalțul de la exteriorul dintelui este foarte casant, este nevoie să punem o coroană de acoperire sau un onlay, ca să protejeze dintele respectiv și să nu se fractureze, dacă faceți niște mișcări masau mâncați lucruri tari - pâine prăjită caju, migdale, fel de fel de alimente mai dure.

Sunt situații în care suprafața dintelui este atât de afectată de carie, încât după ce facem acest tratament de canal, se pune un pivot care reîntregește dintele și-l face mai puternic. Și abia apoi se pune coroana de acoperire.

Atenție noi recomandăm ca toți dinții care au primit tratament de canal să fie protejați de o coroană de acoperire sau de un onlay, pentru că sunt șanse mari să se fractureze și linia de fractură poate să fie pe lungul dintelui și pierzi dintele respectiv, și ajungi la extracție. Există situații în care corpul poate să respingă acest tratament de canal sau să aibă o reacție la materialul respectiv.

Sau acest tratament de canal, din anumite motive, nu se face pe toată lungimea dintelui, ci doar pe o parte din dinte. Și pot apărea reacții infecțioase ulterior, după câțiva ani, sau poate chiar după două luni, care înseamnă că pacientul va merge la medicul specialist endodont, să facă un retratament de canal al dintelui respectiv.

Este important să știți că după acest tratament de canal e foarte posibil să aveți o sensibilitate la baza dintelui, timp de șapte-zece zile. Cum simțiți această sensibilitate? Vă doare atunci când mușcați pe dintele respectiv.

Dacă durează mai mult de șapte-zece zile, luați legătura cu medicul care v-a făcut tratamentul de canal. Și e foarte important ca atunci când veniți la controlul periodic la fiecare șase luni, să realizați și o radiografie panoramică sau o radiografie detaliată pe dintele care a avut tratament de canal, pentru ca medicul să verifice că totul este în regulă sau să verifice evoluția tratamentului.

Informația cu care vreau să vă las este ca atunci când simțiți durere la un dinte, să nu stați, pentru că există un motiv pentru care vă doare dintele respectiv.

Dacă e doar vorba de o carie simplă, aceasta se tratează imediat, și scăpați ușor. Este posibil ca această durere să ascundă un lucru mai complicat, de cele mai multe ori, care se soluționează cu un tratament de canal, și clar vrei să eviți durerile și disconfortul.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor

De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.