Morphs, robotii care se misca si se asambleaza singuri. Proiectul indraznet al unui arhitect
Cine vede aceste bizare sculpturi geometrice care se misca singure se gandeste poate, fara sa vrea, la scenarii infricosatoare, cu roboti care preiau controlul asupra planetei. Nu este cazul! Morphs sunt “creaturi” pasnice, ne asigura inventatorul lor.
Arhitectul maltez William Bondin a inventat acesti roboti cu forme geometrice, care se misca singuri si se pot asambla cum vor, pentru a interactiona cu mediul si cu oamenii. Ele pot fi viitorul in arhitectura, dar si in robotica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste “creaturi” numite Morphs, o combinatie intre roboti si sculpturi, sunt alimentate prin energie solara, iar ca nivel de performanta nu sunt mai “inteligente” ca un telefon mobil, scrie Mashable.
In schimb, ele se pot deplasa singure si se adapteaza la mediu.
“Acesti roboti jucausi vor incuraja oamenii sa se joace cu ei si se pot asambla in functie de necesitati, pot chiar sa danseze”, spune Bondin.
Inventatorul s-a inspirat din natura, mai exact a preluat ca model o fiinta simpla, numita physarum polycephalum, organism care nu are creier, dar se adapteaza foarte bine la mediu.
Morphs se tarasc singure dintr-un loc in altul, preferand zonele calde si luminoase, pentru ca se “hranesc” cu energie solara.
Au si o retea, care le ajuta sa identifice locul in care se afla, dar si daca trebuie sau nu sa interactioneze cu oamenii.
Bondin spera ca in 2015 sa poata instala un Morph urias intr-un parc public, proiectul lui fiind finantat de guvernul din Malta, printr-o bursa de studii.
Urmatorul pas este, in viziunea lui Bondin, o interactiune cat mai stransa si amicala intre oameni si bizarele lui creaturi.