Cum s-a nascut internetul pe cea mai raspandita bucata de hartie din istoria presei

23-08-2013 10:01


internet 1

Va mai amintiti de KIT, masina inteligenta care reusea sa se catapulteze, sa vorbeasca si sa mearga singura?

O mare vedeta in era primelor oferte de cablu in Romania, KIT a devenit o bucata retro de metal care, daca astazi inca ti-ar mai placea, ori ai cunoaste mult prea multe despre masini, ori mult prea putine.

Cateodata mi se intampla sa caut articole din 2001 care imi arata intr-un top 10 cum vor arata cele mai spectaculoase gadgeturi si tehnologii in 2015.

Este anul 2013, mai avem putin pana la acel target si pot spune cu indulgenta ca aceste 10 gadgeturi sunt nu numai invechite, dar ar da faliment garantat daca ar aparea astazi. Pentru ca deja am trecut peste multe idei la nivel de consumatori.

La vremea lui, si internetul intra intr-un astfel de top al ideilor nebune pe care cativa oameni de stiinta le scriau pe hartie si credeau ca vor schimba definitiv lumea. Si au reusit. Pentru tinerii din Romania care cred ca pot schimba lumea cu ideile si inventiile lor, Smart Nation va propune o competitie in care va puteti inscrie proiectele, iar cele mai bune vor fi premiate.

Cu totii stim ca internetul a fost initial un proiect militar, este relativ tanar si, precum multe alte inventii, intre felul cum arata initial si ce vedeti astazi, cand ati dat cateva clickuri ca sa ajungeti la aceste randuri, multe lucruri s-au schimbat.

Putini stiu insa ca totul a plecat de la o bucata de hartie de ziar, care a schimbat viziunea catorva soldati aflati in Filipine, in anul 1945, articol care i-a convins sa incerce sa construiasca ceva nou.

Dincolo de violenta si atrocitati, Al doilea razboi mondial a insemnat o mobilizare globala fara precedent. Medici, biologi, fizicieni, chimisti, matematicieni, inventatori, oameni de stiinta de toate tipurile s-au adunat si au conlucrat pentru un “bine”, asa cum ei il vedeau in acel moment, “comun.”. Nu suntem aici sa judecam aspectul asta, nu stam sa condamnam, sa tragem linii.

internet 2

Ele au fost trase acolo unde a fost cazul. Vorbim despre altceva.

Memex, primul "motor de cautare"

Intr-un moment in care toate creierele mari ale lumii construiau arme mai mari, mai puternice, atomice, scuturi mai rezistente si tehnologii de razboi cat mai avansate, un profesor in stiinte, Vannevar Bush, om care a format mii de viitori oameni de stiinta, intr-un articol publicat in The Atlantic in 1945, scria pentru prima data despre ceea ce cu timpul a devenit primul motor de cautare din lume, primul computer adevarat si prima retea care conecta lumea.

Fara sa dea nume, fara sa detalieze din semiconductor in semiconductor cum s-ar lega totul, Bush, omul de stiinta si nu presedintele, intr-un editorial de 4 pagini, a schimbat o lume intreaga.

Considerat de revista Life Magazine drept unul dintre cele mai influente articole din istoria presei, “As We May Think”, pe care il puteti citi aici s-a „viralizat” instantaneu pe toate continentele lumii.

Soldatii americani primeau copii ale numarului din The Atlantic, iar cuvintele lui Bush aratau o lume in care toata presiunea pentru oamenii de stiinta nu mai era militara, ci sociala. Miza? Cum ar putea sa isi consume energia pentru a construi aparate ce ar putea ajuta si n-ar mai ucide.

O copie a paginii de ziar a ajuns pana in mainile lui Douglas Engelbart, inventatorul mouse-ului si unul dintre oamenii care mai tarziu au lucrat pentru Arpanet, varianta „preistorica” a internetului. Aflat in Filipine cu unitatea din care facea parte, pentru Englebart a fost primul contact cu ceea ce avea sa faca din acel moment incolo.

Articolul vorbea despre Memex, forma unui motor de cautare extrem de avansat, cu ajutorul caruia utilizatorul putea gasi orice fel de informatie se afla in retea (tineti cont ca nu exista termenul de retea pana in acel moment, si el introdus tot in articol).

Ani mai tarziu, Englebart a continuat ideile lui Bush si a fost numit de catre Steve Wozniak (omul care l-a ajutat pe Steve Jobs sa transforme Apple dintr-o companie relativ redusa cu produse extrem de scumpe intr-un fenomen mondial) adevarata inspiratie pentru tot ceea ce inseamna astazi calculatoare si internet.

Memex avea atunci sa apara pentru prima data, ilustrat, intr-un numar al revistei LIFE Magazine, ca un birou plin de circuite in interior, cu butoane si ecrane la suprafata, o reala consola de comanda pentru orice capitan de nava spatiala, un plan care nu s-a realizat niciodata in acea forma, dar a stat ca baza directa pentru ceea ce astazi numim “baga pe Google si vezi…”

Astazi, The Atlantic scrie: “Ce Bush cunostea cand a scris aceste randuri era ca in lunile de pana in iulie 1945 cea mai groaznica arma din lume fusese inventata. Bomba atomica. Pentru Bush, oamenii erau intr-o competitie unii cu altii, iar el intelegea ca riscam sa producem o extinctie prin razboi. Asta era riscul acelei ere ale informatiei.”

La aproape 70 de ani de la acel moment, era informatiei reprezinta cele mai bine platite joburi, transforma oamenii de stiinta in idoli, precum in cazul lui Steve Jobs si naste anual inventii pe care putini le pot concepe, o parte dintre ele fiind prezentate aici, pe platforma Smart Nation.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO