Unde ne putem vaccina împotriva Covid-19. Guvernul anunță noi centre în locații accesibile

Vaccinare
Getty

În ziua în care în România s-a înregistrat un nou record de decese provocate de Covid-19, Guvernul a anunțat că dorește să facă vaccinarea mai accesibilă prin deschiderea unor noi centre.

În prezent, românii se pot vaccina împotriva Covid-19 în centre special amenajate, iar programarea se face prin telefon sau online, pe platforma de vaccinare.

Până acum, în România au fost vaccinate 2.675.872 persoane, dintre care 1.631.109 au primit ambele doze de vaccin. În prezent, pe listele de așteptare mai sunt aproximativ 166.000 de persoane.

De la începutul pandemiei, în România au fost infectate cu Covid-19 1.034.003 persoane. Dintre acestea, 950.242 persoane s-au vindecat și 26.618 au murit.

Marți, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat amenajarea unor noi centre de vaccinare, care vor fi disponibile în centre comerciale, centre drive-through sau chiar în cadrul companiilor, iar unele dintre acestea ar putea fi și non-stop.

Unde și când ne vom putea vaccina anti-Covid direct din mașină

 

Primul centru în care românii se vor putea vaccina direct din mașină a fost deja anunțat. Va fi amplasat în parcarea unui centru comercial din orașul Deva și va fi deschis, cel mai probabil, în data de 24 aprilie.

Mai multe centre de acest gen au fost anunțate de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în București și în alte orașe mari. În aceste centre, care ar trebui să fie date în folosință până la finalul lunii aprilie, vaccinarea se va face cu Pfizer.

Fiecare centru drive-through va avea câte patru echipe mobile de vaccinare. Asta înseamnă că într-o zi vor putea fi imunizate în total 400 de persoane. În aceste centre va fi distribuit doar serul de la Pfizer şi nu va fi nevoie de programare.

De asemenea, la Timișoara a fost deschis primul centru de vaccinare împotriva Covid-19 non-stop. Centrul a fost gândit cu patru fluxuri pe zi şi pe noapte, astfel încât capacitatea de vaccinare în 24 de ore să fie de 480 de persoane. Aici, imunizarea se face doar cu vaccinul Pfizer.

Cum te poți vaccina cu AstraZeneca fără programare

 

Începând din data de 16 aprilie, românii se pot vaccina cu serul produs de AstraZeneca oricând, fără programare.

Tot ce trebuie să faci este să verifici pe harta interactivă centrele care au locuri disponibile și să te prezinți la vaccinare.

„Prezentaţi-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate. Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului. Asiguraţi-vă că nu aveţi simptome asociate Covid-19”, a transmis CNCAV.

Beneficiile vaccinării împotriva Covid-19

 

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații, conform Ro Vaccinare.

Vaccinarea este importantă chiar și în cazul persoanelor care au fost deja infectate cu Covid-19. Studiile recente arată că anticorpii dobândiți după vindecare rămân în corp pentru o perioadă redusă de timp, iar vaccinul poate îmbunătăți astfel șansele să nu apară reinfectarea.

Vaccinarea este gratuită, dar nu și obligatorie. Cu toate acestea, țările în care cetățenii au fost de acord să se vaccineze în număr mare au reușit să renunțe deja la o parte dintre măsurile restrictive.

Astfel, locuitorii din Israel nu mai trebuie să poarte mască de protecţie în aer liber. Datorită unei ample campanii de vaccinare, numărul de noi cazuri înregistrate a scăzut semnificativ. Numărul persoanelor care suferă în prezent de o formă severă de COVID-19 este de circa 200. La sfârşitul lui ianuarie, numărul era de circa 1.200.

Aproximativ 5,3 milioane din cele nouă milioane de locuitori ai Israelului au primit cel puţin o doză din vaccinul Pfizer/BioNTech. Aproape cinci milioane au primit ambele doze.

Ce eficiență au vaccinurile anti-Covid disponibile în România

 

Vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer are o eficiență de 90% împotriva îmbolnăvirii, conform unui comunicat emis recent de companie. De asemenea, 95,3% dintre persoanele vaccinate nu au dezvoltat forme grave de Covid-19.

În ceea ce privește vaccinul Moderna, eficiența sa se situează tot la același nivel cu pfizer. Compania a anunțat că serul său este eficient 90% împotriva infectării cu Covid-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii.

Eficiența vaccinului AstraZeneca a fost revizuită recent de la 79% la 76%. În cazul în care este administrat persoanelor de peste 65 de ani, eficiența crește la 85%.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Țara europeană în care sute de doze de AstraZeneca sunt aruncate în fiecare zi
Țara europeană în care sute de doze de AstraZeneca sunt aruncate în fiecare zi

Sute de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt aruncate în fiecare zi în Stockholm pentru că oamenii refuză să fie injectaţi cu acest ser, a declarat luni un medic şef din Suedia pentru postul de televiziune SVT - transmite dpa.

Efecte adverse grave la persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson, analizate în SUA
Efecte adverse grave la persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson, analizate în SUA

Statele Unite analizează cazuri de efecte adverse grave la persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Johnson&Johnson, altele decât cele pentru care a suspendat temporar imunizările.

Insulele Maldive introduc vaccinarea anti-Covid-19 ca parte a ofertei turistice: ”Vizită, vaccin, vacanță”
Insulele Maldive introduc vaccinarea anti-Covid-19 ca parte a ofertei turistice: ”Vizită, vaccin, vacanță”

Insulele Maldive va introduce turismul de vaccinare și oferă posibilitatea administrării vaccinurilor anti-Covid-19 turiştilor, la alegere, pentru a promova acest sector de care depinde atât de mult economia lor.

Noile tulpini ale coronavirusului ar putea face necesară o a treia vaccinare. ”Ce se întâmplă după 6 luni este o necunoscută”
Noile tulpini ale coronavirusului ar putea face necesară o a treia vaccinare. ”Ce se întâmplă după 6 luni este o necunoscută”

Noile tulpini ale virusului Sars-Cov-2 aduc tot mai mult în discuție nevoia unei a treia doze de vaccin. Inclusiv șeful companiei Pfizer spune că administrarea serului ar putea să se facă anual, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului gripal.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.