Un virus care provoacă infecții severe a îmbolnăvit mii de copii, în multe țări. În România avem zeci de bebeluși internați
Un virus respirator care provoacă infecții severe a îmbolnăvit mii de copii, în multe țări. Spitalele de pediatrie şi camerele de garda sunt pline de micuţi bolnavi.
Situația este similară și în România unde avem zeci de bebeluși internați care au nevoie de oxigen. Pe de altă parte, medicii atrag atenția că la spital trebuie să ajungă doar cei care într-adevăr au nevoie pentru a lăsa loc în camerele de gardă, urgențelor.
Există şi viroze respiratorii care se pot trata acasă sub îndrumarea medicului de familie.
Daria are 3 ani și jumătate, iar mama ei povestește că a încercat mai multe zile să o trateze cu medicamentele prescrise de doctorul de familie. Dar problemele de respirație nu au trecut, așa că a adus-o la spital.
Mama: ”Temperatură foarte mare și insistentă care nu a trecut cu nimic acasă, tuse seacă și foarte mulţi muci''.
Fetiţa a fost diagnosticată la spital cu virusul sincițial respirator. Cu această infecţie sunt mulți dintre pacienții aflaţi acum în grija medicilor, printre care şi bebeluşi şi care au nevoie de oxigen.
Monica Luminos, medic boli infecţioase: ''Sunt unele dintre cele mai severe infecții de tract respirator, având în vedere că unele sunt coeinfecții, asociate și cu alte virusuri, tulburări de respirație, respirație șuierătoare, este mai somnolent, mai apatic, nu are poftă de mâncare''.
Iustian Stan, medic primar pediatru INSMC: ”Evoluția este mai severă, necesită internare şi oxigenoterapie foarte mulți interați și cu necesar de oxigen, e o suprasolicitare la compartimente care au surse de oxigen''.
Din cauza numărului mare de pacienți, așteptarea la camera de gardă se poate prelungi. Medicii atrag atenția că fiecare copil este evaluat și că cei care sunt în stare gravă au prioritate.
La unitățile de primiri urgențe ale spitalelor de pediatrie vin și peste 300 de copii într-o gardă. Cam 20-30 dintre ei au nevoie de internare. Așa se face că sunt secții în care nu mai există locuri la finalul zilei, iar internări se pot face abia a 2 a zi la prânz, pe măsură ce sunt externați copiii care se simt mai bine.
Cristian Neagă, medic specialist boli infecţioase: ''Diferența este că starea pacienților se agravează mai rapid decât în anii trecuți și sunt mai mulți care au nevoie de internare''.
Camerele de gardă sunt aglomerate şi din cauză că unii părinți nu apelează la medicul de familie și vin la spital chiar dacă nu este cazul. Specialiștii spun că, în unele situații, copilul poate fi supravegheat acasă.
Iustian Stan, medic primar pediatru INSMC: ''Dacă are febră, dar se simte bine atunci trebuie hidratat, scos secrețiile nazale și urmărit dacă apar semne să se prezinte la gardă, în rest multe lichide''.
Infecțiile respiratorii au devenit o problemă în multe țări. În Statele Unite medicii pediatri au cerut Guvernului Federal să declare stare de urgență din cauza virusului sincițial respirator.
Bebelușii născuți prematur pot fi protejați de formele grave ale virusului sincițial respirator dacă sunt vaccinați.