Un pacient de 50 de ani, fără comorbidități, a murit de Covid-19, în Cluj-Napoca. „Pleura de pe plămâni a explodat”
În vreme ce peste tot în ţară creşte numărul de infectări şi, odată cu el, şi numărul de decese, continuă petrecerile de nuntă şi de botez ori mesele festive.
Asta, în ciuda tuturor interdicţiilor. Tulburător este că în aceeaşi Românie, medicii, din ce în ce mai epuizaţi, sunt puşi în fața unor situaţii limită.
În secţiile de terapie intensivă, chiar sub ochii lor, se sting şi pacienţi care înainte de Covid nu aveau şi alte boli. S-a întâmplat la Cluj, în cazul unui bărbat în putere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Botoşani, poliţiştii au mers în opt localuri din oraş şi împrejurimi. În două saloane de restaurant, zeci de persoane petreceau fără nicio grijă, deşi nunţile, botezurile şi mesele festive sunt interzise.
Delia Neniscu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani: „Echipele de control au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.000 de lei fiecare, pentru evenimente private organizate în locaţii publice închise”.
Şi în Ilfov, poliţiştii au întrerupt o nuntă şi un botez, la care participau 70 de oameni.
Autorităţile avertizează din nou că evenimentele în familie pot fi unele dintre cele mai periculoase surse de infectare. Este şi motivul pentru care au fost interzise. Într-o singură seară, poliţiştii au dat 5.500 de sancţiuni, în valoare de 1,2 milioane de lei, şi au deschis 22 de dosare penale.
În timp ce alţii chefuiesc cu inconştiență, tot mai mulţi bolnavi ajung în stare gravă în spital.
Un pacient de aproximativ 50 de ani, fără alte boli, s-a stins la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca. De loc din judeţul Sibiu, s-ar fi infectat la un eveniment în familie şi, în urmă cu o lună, a ajuns Cluj, direct la terapie intensivă.
Milena Man, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic „Leon Daniello”: „Familia a adus plasmă de la Timişoara, practic acest pacient, fără comorbidități, fără să fie bătrân, a fost tratat cu tot ce aveam la dispoziţie - plasmă cu anticorpi, de metode noninvazive de ventilaţie - pentru acest pacient s-a făcut tot ce s-a putut face”.
Bărbatul a făcut trei complicaţii grave la plămâni despre care medicii spun că nu le-au mai întâlnit la alţi pacienţi. Detaliile sunt tulburătoare.
Marius Bărbat, medic ATI la Spitalul Clinic „Leon Daniello”: „A dus la degredare progresivă şi la deces. Pleura de pe plămâni a explodat şi a intrat aer în cavitatea toracică”.
Potrivit raportărilor oficiale, un singur pacient din cei 58 decedaţi în ultimele 24 de ore era fără comorbiditati.
La nivel naţional, numărul total al infectărilor cu SARS-COV-2 a trecut deja de 180.000.
Aproape jumătate dintre judeţele ţării au o rată de infectare de peste 1,5 la mia de locuitori. Judeţele Vâlcea şi Alba se apropie de o incidenţă de 3 la mie.