Specialiști: 2 medicamente folosite în tratamentul Covid în România au ”efecte adverse”

×
Codul embed a fost copiat

Medicii specialiști  cer eliminarea a două medicamente folosite în România pentru tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19, deoarece s-a constatat că acestea au efecte adverse.

Astfel, specialiștii de la Cochrane România susțin că atât Lopinavir - Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un ”număr crescut de efecte adverse”, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform unor studii publicate recent.

În cel mai bun caz, Plaquenil ar putea scurta evoluția bolii. La cei care au o formă ușoară și stau acasă, nu împiedică agravarea și spitalizarea. La cei care sunt grav nu împiedică decesul. Nu împiedică la cei care sunt în spital agravarea și ajungerea la terapie intensivă și intubație. Am scris acolo, nu mai știu care, din toate sintezele alea sistematice erau vreo 4 sau 5 care chiar găsiseră că e o mortalitate mai mare. Au fost trase tot felul de semnale de alarmă, mai ales de către cardiologi, apropo de unele efecte adverse cardiovasculare.” - a declarat profesorul Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, într-un interviu acordat jurnalistei Pro TV Liliana Curea, realizatoarea emisiunii ”Doctor de bine”.

El solicită eliminarea de urgență a acestor două medicamente și modificarea Ordinului nr. 487/23.03.2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-COV-2.

Hidroxiclorochina, cunoscută ca Plaquenil, a fost folosită în protocoalele de tratamente pentru COVID-19 din întreaga lume, însă de la începutul pandemiei au început să apară studii clinice randomizate care demonstrează efectele pe care le are asupra mortalității, dar și asupra gravității bolii.

Citește și
Favipiravir
Primul lot de medicamente Favipiravir, pentru tratarea Covid-19 și a gripei, ajunge în România
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”Concret, în urma a 17 sinteze sistematice și 5 studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității.” - se arată într-un comunicat al Cochrane România.

Profesorul Cristian Băicuș mai avertizează că, având în vedere lipsa efectelor benefice importante pentru pacient, precum și prezența unor efecte adverse de necontestat, nu este recomandată administrarea în cazul pacienților cu COVID-19.

”Este posibil ca Hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare”, spune prof. dr. Cristian Băicuș, conform unui comunicat.

Un alt argument adus de medic este că Hidroxiclorochina a dispărut din protocoalele de tratament din multe țări.

Aceeași concluzie este desprinsă și în cazul terapiei bazate pe Lopinavir-Ritonavir sau Kaletra. O parte dintre studiile observaționale care au fost făcute pe pacienți diagnosticați cu COVID-19 au raportat că tratamentul ar scurta durata bolii, însă în același timp alte studii similare nu au arătat beneficii ale terapiei.

Astfel, în perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost identificate trei studii randomizate care compară eficacitatea tratamentului cu Kaletra față de cel standard, adică fără medicamente antivirale. Cel mai recent studiu, publicat în revista Lancet la începutul lunii, a inclus aproximativ 1.600 de pacienți, la care nu au fost identificate niciun fel de beneficii în urma tratamentului.

În prezent, mai spun specialiștii de la Cochrane, potrivit ordinului nr. 487 din 23 martie 2020, modificat ulterior prin Ordinul nr. 1.418 din 7 august 2020, în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 este inclusă terapia cu Lopinavir și terapia cu Hidroxiclorochină.

”Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir cât și a Hidroxiclorochinei, și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului MS și modificarea protocolului terapeutic” - mai spun specialiștii români.

În luna mai, Donald Trump a șocat, anunțând că se tratează cu Hidroxiclorochină

 

În luna mai, Donald Trump a șocat, după ce a anunțat că se tratează cu Hidroxiclorochină, un medicament folosit pentru malarie, dar pe care el l-a promovat, spunând că ar avea rezultate pozitive.

Trump le-a spus reporterilor că doctorul său personal nu i-a recomandat să ia medicamentul, dar ulterior a apelat la medicul oficial al Casei Albe.

Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății a decis să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi.

Motivul: ”hidroxiclorochina - când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 - nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Care este singurul medicament ce a dat rezultate în cazurile grave de COVID-19. Șeful OMS a făcut anunțul
Care este singurul medicament ce a dat rezultate în cazurile grave de COVID-19. Șeful OMS a făcut anunțul

Multe oraşe europene se confruntă cu o creştere importantă a numărului pacienţilor COVID-19 ce au nevoie de îngrijiri în unităţile de terapie intensivă, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus.

Primul lot de medicamente Favipiravir, pentru tratarea Covid-19 și a gripei, ajunge în România
Primul lot de medicamente Favipiravir, pentru tratarea Covid-19 și a gripei, ajunge în România

Compania Terapia a anunţat că, din 15 octombrie, o primă cantitate de 220 000 de tablete de favipiravir, medicament destinat pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, va ajunge în depozitele Unifarm.

UE a rezervat Remdesivir pentru șase luni. Cât costă tratamentul unui bolnav
UE a rezervat Remdesivir pentru șase luni. Cât costă tratamentul unui bolnav

Remdesivir pentru șase luni de zile și-a rezervat Uniunea Europeană la producător, pentru care va plăti peste 1 milard de euro. UE a încheiat un acord cu producătorul Gilead care prevede și prețul pentru o serie de tratament: 2.070 euro.

Doar 2.000 dintre cei 100.000 de români vindecaţi de COVID au donat plasmă. Apelul medicilor
Doar 2.000 dintre cei 100.000 de români vindecaţi de COVID au donat plasmă. Apelul medicilor

Plasma donată de cei vindecaţi de Covid face diferenţa dintre viaţă şi moarte. „Donaţi şi salvaţi-i pe alţii!” - este apelul medicilor pentru cei care au învins boala.

Cu ce medicamente sunt tratați pacienții COVID din România. Tătaru:
Cu ce medicamente sunt tratați pacienții COVID din România. Tătaru: "Nu avem acel tratament minune"

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a detaliat ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se foloseşte pe plan mondial se foloseşte şi în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.