Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Ultimul update: Sambata 21 Iulie 2018 20:03
Data publicarii: Sambata 21 Iulie 2018 19:08
Categorie: Sanatate

A fi bine să citiți etichetele atunci când cumpărați sosuri pentru mâncare. S-ar putea să vă treziți, de exemplu, cu un sos pentru grătar care conține mai mult zahăr decât o prăjitură.

Peste 150 de sosuri de pe piață au fost analizate de reprezentanții unui ONG și în foarte multe s-au găsit cantități uriașe de zahăr și sare și prea puțin din ce se așteaptă consumatorii să conțină. Şi atâta timp cât scriu pe etichetă ce vând, producătorii nu pot fi trași la răspundere.

Reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale "Asociaţia pentru protecţia consumatorilor" au analizat sosurile de pe piaţă, iar rezultatele i-au îngrozit.

Au găsit sos de usturoi cu doar 1% usturoi, sos de maioneză cu, atenţie, 0,1 la sută praf de gălbenuş, sos de soia care pare mai degrabă saramură, din moment ce conţine 22,3% sare, alt sos de soia cu 10 linguriţe de zahăr pe suta de grame şi sos de maioneză cu 11 aditivi.

Ingredientul principal dintr-un sos folosit pentru grătare este zahărul. Ca să înţelegem cât de nesănătos este facem un experiment. O sută de grame de produs conţin 54 de gr de zahăr, iar sticla are 275 de mg. Asta înseamnă un total de 148 de grame de zahăr, adică 30 de linguriţe de zahăr, într-un singur sos. Pare a fi mai degrabă un sirop, decât un sos folosit pentru carne.

Corina Zugravu, medici nutriționist: ”Cu zaharul ăsta este o problemă simplă. Dacă mănânci prăjitură ştii clar, te aştepţi să fie zahăr. Problema cu zahărul este când apare în produse în care nu te-ai aştepta să fie, cum ar fi sosurile acestea.”

Costel Stanciu, ANPC: ”Sosurile din fast food despre care noi nu ştim mare lucru, deoarece nu sunt etichetate. Acele sosuri se vând la găleată. Legea în România îţi permite să bagi aproape orice în alimente, dacă le declari este în regulă.”

Din păcate, în timp, toate aceste pericole ascunse din mâncare ne afectează sănătatea. Mai ales ca românii consumă de 3 ori mai multă sare decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt la fel de generoşi când vine vorba de zahăr.

Corina Zugravu, medici nutriționist: ”Astea contribuie la tabloul mai larg al alimentaţiei nesănătoase. Consecinţe imediate nu sunt şi poate asta e problema, că dacă ar fi nişte consecinţe imediate ca la toxiinfecţia alimentară atunci poate că oamenii ar lua măsuri. O boală de inimă sau diabetul zaharat nu te omoară mâine, însă scad calitatea vieţii, reduc capacitatea de muncă, o viaţă chinuită.”

Deocamdată legea le permite producătorilor să pună aceste cantităţi uriaşe de sare şi zahăr în preparate atâta timp cât sunt menţionate pe ambalaj. Aşadar, rămâne în sarcina noastră să fim atenţi la etichete atunci când mergem la cumpărături.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani
Campionii Europei la consum de zahăr. Denumirile sub care este ascuns în alimente
institutul cantacuzino, angajati, vaccinuri
Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal
Ce efecte are vaccinul HPV făcut în intervalul de vârstă 27-45 de ani
În timpul unui zbor suportăm radiații cât pentru o radiografie dentară. Cat de periculos este
Procedura care îi poate salva pe românii care fac AVC, practicată doar în 14 spitale
Un bărbat de 42 de ani din Botoșani a primit un transplant de rinichi, după 4 ani de așteptare
Mâncarea, servită și cu o porție de bacterii. Cât de murdare sunt tăvile de la autoserviri