Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 21 Iulie 2018 19:08
Categorie: Sanatate

A fi bine să citiți etichetele atunci când cumpărați sosuri pentru mâncare. S-ar putea să vă treziți, de exemplu, cu un sos pentru grătar care conține mai mult zahăr decât o prăjitură.

Peste 150 de sosuri de pe piață au fost analizate de reprezentanții unui ONG și în foarte multe s-au găsit cantități uriașe de zahăr și sare și prea puțin din ce se așteaptă consumatorii să conțină. Şi atâta timp cât scriu pe etichetă ce vând, producătorii nu pot fi trași la răspundere.

Reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale "Asociaţia pentru protecţia consumatorilor" au analizat sosurile de pe piaţă, iar rezultatele i-au îngrozit.

Au găsit sos de usturoi cu doar 1% usturoi, sos de maioneză cu, atenţie, 0,1 la sută praf de gălbenuş, sos de soia care pare mai degrabă saramură, din moment ce conţine 22,3% sare, alt sos de soia cu 10 linguriţe de zahăr pe suta de grame şi sos de maioneză cu 11 aditivi.

Ingredientul principal dintr-un sos folosit pentru grătare este zahărul. Ca să înţelegem cât de nesănătos este facem un experiment. O sută de grame de produs conţin 54 de gr de zahăr, iar sticla are 275 de mg. Asta înseamnă un total de 148 de grame de zahăr, adică 30 de linguriţe de zahăr, într-un singur sos. Pare a fi mai degrabă un sirop, decât un sos folosit pentru carne.

Corina Zugravu, medici nutriționist: ”Cu zaharul ăsta este o problemă simplă. Dacă mănânci prăjitură ştii clar, te aştepţi să fie zahăr. Problema cu zahărul este când apare în produse în care nu te-ai aştepta să fie, cum ar fi sosurile acestea.”

Costel Stanciu, ANPC: ”Sosurile din fast food despre care noi nu ştim mare lucru, deoarece nu sunt etichetate. Acele sosuri se vând la găleată. Legea în România îţi permite să bagi aproape orice în alimente, dacă le declari este în regulă.”

Din păcate, în timp, toate aceste pericole ascunse din mâncare ne afectează sănătatea. Mai ales ca românii consumă de 3 ori mai multă sare decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt la fel de generoşi când vine vorba de zahăr.

Corina Zugravu, medici nutriționist: ”Astea contribuie la tabloul mai larg al alimentaţiei nesănătoase. Consecinţe imediate nu sunt şi poate asta e problema, că dacă ar fi nişte consecinţe imediate ca la toxiinfecţia alimentară atunci poate că oamenii ar lua măsuri. O boală de inimă sau diabetul zaharat nu te omoară mâine, însă scad calitatea vieţii, reduc capacitatea de muncă, o viaţă chinuită.”

Deocamdată legea le permite producătorilor să pună aceste cantităţi uriaşe de sare şi zahăr în preparate atâta timp cât sunt menţionate pe ambalaj. Aşadar, rămâne în sarcina noastră să fim atenţi la etichete atunci când mergem la cumpărături.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
spitalul universitar
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
clinici, spitale
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO
La Maternitatea Giulești se văruiește și se dă cu vopsea. Doctor: ”Germenul stă în perete, trebuie mers până la tencuială”
O fetiță de opt ani salvează vieți după moarte. Pentru un copil de 10 ani era ultima șansă
Șefii maternității Giulești, chemați la o ședință de urgență la Prefectură după infecțiile cu stafilococ auriu