Coșmarul oamenilor dintr-o localitate din Maramureș. Abia mai pot respira: „Nu se vedea soarele”
Vântul și temperaturile ridicate din ultima perioadă au format nori groși de praf roșiatic deasupra unei localități din Maramureș.
Oamenii care locuiesc în zonă au ajuns la limita disperării și spun că respiră aerul încărcat cu praf de steril de ani de zile, fără ca nimeni să-i ajute. Iar în acest timp, autoritățile anunță că vor monta un aparat care să măsoare calitatea aerului și vor încerca să-i amendeze pe cei vinovați.
Imaginile au fost surprinse în localitatea Satu Nou de Sus, de către care locuiesc în apropierea haldei de steril. De fiecare dată când suflă vântul, un nor gros de praf se ridică și pâcla se lasă peste tot. Oamenii sunt disperați și spun că în ciuda demersirilor pe care le-au făcut, până acum nu s-a luat nicio măsură.
Debora Hauși, localnică: “Sterilul de pe iaz și vine spre noi li se așază pe case și geamuri și ne imtră în ochi și în gură. Ieri și alaltăieri nu se vedesa soarele din cauza prafului. Mă gândesc că s-ar putea să ne afecteze sănătatea.”
Localnic: “Uitați ce depuneri sunt pe mașină, praful ăsta îl respirăm noi pe tot.”
Lavinia Rad, localnică: „În momentul în care suflă vântul din partea aceea tot se umple ca un nor de praf și bineînteles la noi în curte, pe casă, pe mașini, nu putem respira. Noi n-avem ce să facem curățenie că a doua zi e plin".
Situația trenează de mai mulți ani întrucât compania de stat de exploatare minieră a intrat în insolvență. Iar iazurile formate după extrăgerea si prelucrarea minereurilor au fost abandonate.
Potrivit unor surse, garda de mediu ar fi aplicat amenzi in serie, dar nimeni nu le-ar fi platit.
Autoritățile încearcă acum să găsească o soluție, până la ecologizarea prevazută în 2024. Prefectul este supărat și pe amatorii de senzații tari, care vin cu ATV-urile pe haldele de steril și ridică nori de praf.
Rudolf Stauder, prefect Maramureș: “Să intervină și să stopeze în perioadele de secetă și cu vânt puternic să se mai ridice acel praf. Să se monteze camere de filmat, niște bariere și un strat de piatră sau să stropească zilnic cu apă.”
În Maramureș sunt 16 iazuri de acest tip și puține sunt ecologizate.