Un milion de euro, suma care ar creste sansa la viata pentru suferinzii de cancer. Cat costa analizele genetice
Un milion de euro ar putea sa sporeasca sansele la viata in cazul a sute de suferinzi de cancer. Ministrul Sanatatii a acceptat, de principiu, sa aloce aceasta suma pentru decontul unor analize genetice vitale.
Minunea, pe care o asteptau bolnavii de leucemie, se va intampla abia din 2015. Asta, desi exista un fond de rezerva din care ar putea fi platite mult mai repede testele care ii costa pe pacienti sute de euro doar unul.
Ati dat bani pentru medicamente de cancer, dar oamenii isi platesc analizele din buzunar. A fost argumentul care l-a convins, aparent, pe ministrul Sanatatii sa promita ca si testele genetice pentru leucemie vor fi acoperite de stat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Carmen Uscatu, presedinte Asociatia "Daruieste viata "
"Estimarea la care s-a ajuns in cadrul discutiilor este de un milion de euro. Aceasta suma s-ar putea aloca de la 1 ianuarie 2015. Ne propunem sa semnam un protocol cu Ministerul, pentru a avea si angajamentul Ministerului ca institutie pentru decontarea acestor analize."
Contractul ar obliga Ministerul sa respecte o promisiune pe care, ca in zeci de alte situatii, viitorul sef al institutiei ar putea sa nu o recunoasca. Oricum, pana la termenul promis mai sunt 4 luni in care bolnavii de cancer vor sta la mila spitalului. Asta, desi finantarea ar putea fi facuta si mai devreme, din fondul de urgenta.
Aceste analize trebuie facute obligatoriu in momentul diagnosticarii, pentru a vedea tipul de leucemie si care este cel mai nimerit tratament. Apoi testele se repeta la fiecare trei luni. Vor reliefa daca mutatia sangelui persista sau daca pacientul este in remisiune.
"Pe majoritatea ii poate salva. Nu era viata mea de azi, daca nu erau aceste analize facute la timp", spune un pacient.
Conferentiar doctor Daniel Coriu, hematolog Institutul Fundeni:
"Nu mi se pare etic sa punem acesti pacienti, care sunt cu o suferinta grea, cu o boala foarte grea, sa plateasca."
Intre timp, Ministerul Sanatatii a cerut un raport prin care sa afle, abia acum, ce aparatura de diagnostic genetic avem si cat de veche este.
Aparatura performanta din viitoarele doua centre regionale de analiza, Fundeni si Timisoara, a fost cumparata din donatii, nu de Minister.