O fetita in varsta de sapte ani, bolnava de cancer, vindecata cu ajutorul HIV

Ultima actualizare: 14-12-2012 07:01
Emily

Fetita, suferind de o forma severa de leucemie, s-a vindecat in mod miraculos, dupa ce medicii au folosit o forma a virusului imunodeficientei umane (HIV), cu scopul de a-i reporni sistemul imunitar, pentru de a distruge celulele canceroase.

In luna aprilie, parintii micutei Emily Whitehead aproape renuntasera la orice speranta, informeaza dailymail.co.uk..

Fiica lor suferea de cancer de doi ani, iar, in februarie, cancerul a recidivat pentru a doua oara, chiar in timp ce medicii o tratau pe Emily cu o forma agresiva de chimioterapie.

Medicii utilizasera deja toate tratamentele traditionale, insa Emily nu reusea sa ramana sanatoasa suficient de mult timp, intre doua recidive ale bolii, pentru a incerca un transplant de maduva osoasa.

Cuprinsi de disperare, parintii fetitei, Kari si Tom, au inceput sa analizeze si alte optiuni, considerate radicale.

Si-au indreptat atentia spre Cancer Center de la Spitalul pentru Copii din orasul american Philadelphia, unde a fost implementat un program de testare a unei terapii revolutionare.

Medicii le-au sugerat sa o introduca pe Emily intr-un test clinic, in cadrul caruia medicii foloseau o forma atenuata a virusului imunodeficientei umane pentru a introduce genele care lupta contra cancerului in celulele T (celulele care lupta impotriva bolilor) ale fetitei.

Medicii americani sperau ca in acest fel "sa reprogrameze" sistemul imunitar al pacientei, pentru ca acesta sa recunoasca celulele canceroase si sa inceapa apoi sa le distruga.

"Ni s-a spus ca avem la dispozitie pana la 48 de ore pentru a lua o decizie, dupa care organele ei interne ar putea sa cedeze", au declarat parintii lui Emily.

Pe 17 aprilie, fiica lor a devenit primul copil care a primit aceasta terapie anticancer, cunoscuta sub numele de CTL019.

Lucrurile nu au mers prea bine la inceput. Familia a fost avertizata ca Emily ar putea prezenta simptome asemanatoare celor gripale, la cateva zile dupa ce va fi primit noile ei celule T.

Simptomele ei au fost insa mult mai severe decat anticipasera medicii. Starea ei a devenit critica si a fost internata la sectia de terapie intensiva.

Pe 24 aprilie, doctorii i-au anuntat pe parintii fetitei ca sansele de supravietuire ale fiicei lor sunt de unu la o mie, dar Emily a reusit sa depaseasca momentul cu bine.

La cateva saptamani dupa infuzia cu celule T modificate, medicii au putut sa realizeze un test de maduva, pentru a vedea daca terapia a dat roade.

La trei saptamani dupa tratament, cancerul era in remisie.

Emily a fost din nou testata, la trei luni, apoi la sase luni dupa tratament, iar medicii au descoperit ca organismul pacientei nu mai prezinta urme de cancer.

Cercetatorii din Philadelphia au prezentat aceasta descoperire la intrunirea anuala organizata recent de Societatea Americana de Hematologie in orasul Atlanta.

In cadrul studiului lor, noua dintre cei 12 pacienti - din care au facut parte Emily si un alt copil - au reactionat bine la acest nou tratament.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO