Un mare neurolog a dezvăluit ce mănâncă zilnic pentru a preveni boala Alzheimer
Un renumit neurolog a dezvăluit secretul său pentru a preveni boala Alzheimer - dieta zilnică.
Într-un domeniu în care prevenția joacă un rol crucial, descoperirile acestui expert deschid noi perspective asupra modului în care alimentația poate influența sănătatea creierului.
Alimentele ne pot ajuta să ne menținem mintea sănătoasă, iar alegerile alimentare pot juca, de asemenea, un rol în sănătatea cognitivă.
„Nutriția joacă un rol esențial în sănătatea generală, inclusiv în sănătatea creierului și în riscul de a dezvolta boala Alzheimer", spune Dr. Smita Patel, DO, de la Centrul pentru sănătatea creierului din cadrul Endeavor Health.
„Înțelegând aceste conexiuni, persoanele pot face alegeri mai informate cu privire la consumul de alimente și pot reduce potențial susceptibilitatea lor la afecțiuni cronice și debilitante precum Alzheimer", susține acesta.
Dr. Patel a dezvăluit ce mânăncă zilnic la prânz pentr reducerea riscului de Alzheimer și prevenirea declinului cognitiv.
Cel mai bun prânz pentru reducerea riscului de Alzheimer este salata de pui cu rodie și quinoa, susține Dr. Patel.
Rețetă de salată de pui cu rodie și quinoa
· 3/4 de cană de quinoa
· 1 măr Fuji
· semințe de rodie
· 1/3 cană de migdale
· ierburi aromatice (mentă și pătrunjel)
· piept de pui dezosat și fără piele
„Este foarte versatil. Puteți să o faceți vegetariană. Puteți înlocui puiul cu fasole mung, o specie de plantă din familia leguminoaselor. Este ușor de preparat. Părți din ea pot fi pregătite din timp și putețiă adăuga dressingul atunci când sunteți gata să o mâncați. Este o masă răcoritoare și sățioasă", spune medicul.
„Îmi place, de asemenea, echilibrul de proteine, legume și grăsimi sănătoase, care pot oferi energie susținută și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge", continuă ea.
Prevenirea bolii Alzheimer
Un studiu din 2022 a indicat faptul că proteinele animale pot contribui la prevenirea declinului cognitiv la adulții cu o dietă predominant vegetală.
Un studiu amplu de la Harvard, care a analizat 77.000 de persoane pe parcursul a 20 de ani, a constatat că fasolea și leguminoasele, în special fasolea de Lima și mazărea, au avut cea mai mare legătură protectoare cu declinul cognitiv.
Legumele sunt, de asemenea, o piesă cheie într-o dietă sănătoasă pentru creier. Un studiu din 2022 a constatat că vârstnicii din Japonia care consumau mai multe legume aveau mai puține șanse de a suferi de demență, conform parade.com.
Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în migdale, pot, de asemenea, să facă bine creierului. O meta-analiză din 2023, realizată pe mai mult de 103.000 de persoane, a raportat că înghițind alimente bogate în omega-3 ar putea reduce cu aproximativ 20% șansele unei persoane de a dezvolta demență și declin cognitiv.