„Tusea de 100 de zile” face ravagii într-o tară europeană cu mulți români. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale
„Tusea de 100 de zile” se răspândește rapid într-o țară europeană cu mulți români, iar autoritățile medicale recomandă izolarea bolnavilor și măsuri de prevenție, pentru că agentul patogen care o provoacă este foarte periculos, mai ales pentru copii.
Cazurile de „tuse de 100 de zile" au crescut cu aproape 40% într-o săptămână, în Marea Britanie. Peste 824 de britanici s-au îmbolnăvit de infecția bacteriană în săptămâna anterioară datei de 14 aprilie – față de 595 în săptămâna precedentă, arată publicația The Sun.
Tusea convulsivă, așa cum este cunoscută în literatura de specialitate „tusea de 100 de zile” este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii care se răspândește rapid. Simptomele tind să fie similare cu o răceală, cum ar fi secrețiile abundente din nas și dureri în gât, plus crize de tuse care durează câteva minute și se agravează noaptea. Unii oameni fac un sunet „convulsiv" în timp ce gâfâie între tuse, în timp ce alții prezintă un mucus gros și aderent și devin foarte roșii în față. Simptomele pot dura câteva săptămâni sau luni, de unde și denumirea populară de „tuse de 100 de zile".
Uneori, tusea este atât de severă încât bolnavii își pot fisura coastele. Ratele de infecție pentru boală, numită oficial pertussis, sunt ridicate în toate regiunile din Anglia și Țara Galilor, dar copiii care trăiesc în sud-vest sunt cei mai expuși riscului, arată datele medicale consultate de sursa citată. Cazurile suspecte se bazează pe notificarea medicilor, care raportează incidența simptomelor bolilor infecțioase. Nu toate sunt confirmate ulterior ca fiind tuse convulsivă prin teste de laborator.
Dar datele separate ale cazurilor confirmate, publicate la începutul acestei luni, au arătat, de asemenea, o creștere îngrijorătoare a numărului de persoane îmbolnăvite în Anglia și Țara Galilor. Au existat 1.468 de cazuri în ianuarie și februarie 2024, comparativ cu 858 pentru 2023, potrivit cifrelor Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).
Ultimul an de vârf de infecții cu pertussis, în 2016, a înregistrat 5.949 de cazuri în Anglia. Experții au avertizat că scăderea imunității populației din cauza absorbției scăzute a vaccinului este cauza probabilă a acestui acestui focar.
Raportul de notificare a bolilor infecțioase (NOIDS), care urmărește săptămânal cazurile suspecte de boli infecțioase, arată zonele focarelor. Nu se specifică vârsta pacienților, deși medicii spun că la copii sunt cele mai serioase simptome.
Tusea convulsivă poate fi extrem de gravă - chiar fatală - în special pentru copiii și bebelușii care nu au fost vaccinați anti pertussis. Boala se răspândește foarte ușor și uneori poate provoca probleme grave, inclusiv fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii. NHS notează că hernia, coastele fisurate, infecțiile urechii medii și incontinența urinară sunt complicații care mai pot apărea. UKHSA a avertizat anterior că o creștere a cazurilor în 2024 va avea loc pe fondul scăderii constante a absorbției vaccinului împotriva tusei convulsive la femeile însărcinate și copii.
Părinții au fost îndemnați să verifice dacă copilul lor este imunizat, iar UKHSA reamintește viitoarelor mame să se vaccineze, astfel încât bebelușii lor să fie protejați la naștere. Acesta este oferit ca parte a vaccinului șase în unu atunci când bebelușii au opt, 12 și 16 săptămâni. Dr. Gayatri Amirthalingam, epidemiolog consultant UKHSA, a declarat: „Tusea convulsivă poate afecta persoanele de toate vârstele, dar pentru sugarii de vârstă fragedă, poate fi deosebit de gravă.”
Cu toate acestea, vaccinarea femeilor însărcinate este extrem de eficientă în protejarea copiilor de la naștere până când pot fi chiar ei vaccinați.