Turiștii de pe litoral continuă să cumpere alimente de la vânzătorii ambulanți. Regulile de igienă nu există
În plină explozie de cazuri noi, turiștii români, dar și străinii aflați pe litoral, continuă să cumpere alimente de la vânzătorii ambulanți.
Ignoră faptul că cei care le vând mâncarea nu poartă măști sau mănuși de protecție. Polițiștii împart amenzi degeaba, pentru că vânzătorii nu le achită și revin pe plajă zi de zi.
Astăzi, în sudul stațiunii Mamaia, deși erau 30 de grade Celsius, cel puțin zece vânzători ambulanți vindeau pe plajă porumb fiert fără să poarte măști sau mănuși. Cu aceeași mână cu care luau banii le ofereau clienților alimentele.
Reporter: „Suntem în plină pandemie, aveți mănuși aveți masca? Cum îi gătiți?”
Vânzătoare ambulanță: „Cu Dumnezeu înainte! N-avem nimic, suntem sănătoși. De două luni mănâncă oamenii, nu s-a întâmplat nimica. Ce să facem, să furăm e mai rău”.
Polițiștii fac zilnic verificări pe plajă și dau amenzi, dar câteva ore mai târziu, vânzătorii se întorc la lucru.
Vânzătoare ambulantă: „Porumb, zmeură, alergăm și noi pentru un ban, ne ia marfa, ne pune amendă că facem valoare mare. Unde să ne ducem?! Să furăm, să dăm în cap?”
Reporter: „Cum faceți acest porumb?”
Vânzătoare ambulantă: „Acasă”.
Reporter: „Și aveți vreun certificat, vreun act?”
Vânzătoare ambulantă: „Nu, de unde să iau certificatul ăla, să-l fac?”.
Cristina Vasile, purtător de cuvânt IPJ Constanța: „Persoanele care sunt depistate în timp ce efectuează activități de comerț ilicit pe plajă riscă o sancțiune contravențională, cu amendă cuprinsă între 500 și 5.000 de lei. Îi sfătuim pe turiști să achizitoneze alimente doar din locurile autorizate și să verifice, bineînțeles, termenul de valabilitate înainte de a le consuma”.
Autoritățile recunosc că și turiștii încurajează acest comerț ilegal și nesănătos. Puțini îi refuză pe cei care îi servesc direct la șezlong. Inclusiv străinii cumpără de la ei.
De la începutul sezonului estival, polițiștii au dat amenzi de peste 50.000 de lei în Mamaia și Eforie. Potrivit lor, inclusiv administratorii plajelor concesionate au obligația de a interzice comerțul ambulant în zona lor.