Tulpină nouă de rujeolă, descoperită în România. 62 de oameni au murit
O nouă tulpină de virus rujeolic a fost descoperită la bolnavii din România, iar epidemia declarată în urmă cu 2 ani nu dă semne să înceteze.
Deşi cazurile de îmbolnăviri se înmulţesc îngrijorător, rata de vaccinare este sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În tot acest timp, legea vaccinării zace în Parlament.
Peste 16.000 de cazuri de rujeola au fost înregistrate până acum, iar virusul a ucis 62 dintre bolnavi, marea majoritate copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar în ultima săptămână au fost raportate 48 de cazuri noi, cele mai multe în Neamţ, Buzău şi Sălaj.
În nordul ţării a fost descoperită şi o tulpină nouă a virusului rujeolic, adusă cel mai probabil din zona de est a continentului.
Adriana Pistol, director INSP: ''Vom mai face teste în continuare să confirmăm dacă noul val este datorat altui genotip viral, atunci când acoperirea vaccinală nu e suficientă eşti expus la virusuri''.
Profesor dr. Adrian Streinu Cercel: ''Cât de duşi cu capul să fim să nu înţelegem că vaccinarea este bună? E prevenţie...''
Chiar dacă a fost descoperită o nouă tulpină, medicii spun că vaccinul care există acum ne poate proteja.
În ultimul an, rata de vaccinare împotriva rujeolei a crescut, la a doua doză, de la 65 la 70%. Prea puţin sunt de părere doctorii, căci recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că, pentru ca populaţia să fie protejată, rata de vaccinare trebuie să fie de cel puţin 95%'.
Autorităţile au obligaţia de a asigura vaccinul, dar ar trebui să se implice constant în campanii de educare a populaţiei. Specialiştii cred că legea vaccinării este absolut necesară.
Doctor Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte şoc de vaccinologie: ''E nevoie de informare, dar cred că e nevoie de intervenţii legislative''
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Trebuie să avem un soi de cod profesional foarte clar în ceea ce priveşte atitudinea mediclior fără de vaccinare, iar cei care nu- respectă să-şi asume asta''.
În România, schema recomandată de Ministerul Sănătăţii cuprinde 8 vaccinuri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!