Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Confruntaţi cu o criză uriaşă de personal calificat, angajatorii, dar şi reprezentanţii şcolilor profesionale şi liceelor tehnologice încearcă să-i convingă pe elevi să vină la ei.
Îi invită la târguri educaţionale, unde le arată ce meserii îşi pot alege şi ce beneficii salariale au. Companiile de la malul mării, de pildă, au nevoie de cel puţin 3000 de angajaţi.
La acest târg educațional, reprezentanții celor 36 de licee tehnologice și școli profesionale din Constanța au trecut de la teorie la practică. Pentru a-i atrage pe elevi, le-au prezentat motoare, circuite electrice, bancuri de sudură și echipamente medicale. Unii părinți se interesează din timp pentru copii, ca să îi poată îndruma.
Gabriela Ivan, inspector şcolar: "Atât părinții, cât și elevii au mare nevoie de consiliere de orientare profesională. Este o decizie pe care ei va trebui să o ia în curând și atunci noi venim în întâmpinarea lor cu aceste serii de târguri."
Angajatorii au fost și ei prezenți la târg. Cele mai multe meserii disponibile sunt pentru sudori, constructori de nave, vopsitori, muncitori calificați și mecanici. Salariile pornesc de la 2500 de lei și urcă până la 5.000 de lei net, pe lună.
Cei mici au aflat de la elevii de clasa a 11-a ce înseamnă, de pildă, să fii sudor.
Mihai, sudor: "Am fost sfătuit de tatăl meu, care are experiență în domeniul naval, și mi-a spus că este o meserie foarte bănoasă și foarte cerută, din cauza faptului că nu o alege lumea, că sunt anumite riscuri."
Andrei, elev: "Mi-am ales meseria de sudor pentru că îmi place și pentru că este o meserie căutată în lume. Mi-am propus să plec afară, după ce voi rămâne aici o perioada pentru a prinde experiență."
Managerii șantierelor navale s-au plâns că nu găsesc personal, chiar dacă oferă salarii de până la 10.000 de lei pe lună, pentru cei cu experiență. Din această cauză au adus sute de angajați din Vietnam.
Nicolae Vâlcu, director general service: "Încercăm ca acești elevi să ne acopere golurile pe care noi le avem în procesul de producție."
Florin Spătaru, director Resurse Umane Şantier Naval: "Sperăm că-i fascinează și atmosfera, modul în care sunt primiți, cum avem grijă de ei, astfel încât să-și poată împlini visurile și să fie mândri de activitatea pe care o desfășoară."
Cele mai multe locuri de muncă libere sunt în domeniul serviciilor, construcțiilor și mecanică auto.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!