Tuberculoza multidrog ameninta Romania: "De dimineata si pana seara nu fac decat sa fiu bolnav"
Alerta in lumea medicala. O forma agresiva de tuberculoza se extinde in Europa, iar Romania se afla si ea pe lista. Medicii au numit-o tuberculoza multidrog, pentru ca nu cedeaza in fata tratamentelor clasice.
Si poate ataca orice organism. Specialistii sunt ingrijorati si incearca sa puna la punct un plan de masuri, pentru a o combate.
Stefan are 25 de ani si pana nu demult se putea considera un tanar norocos. Avea o prietena si la varsta lui isi conducea propria afacere: un salon de infrumusetare. In iunie s-a simtit insa rau. O tuse care nu se mai oprea, pierderea in greutate si febra au fost simptomele care l-au trimis la medic. In acel moment, viata lui s-a schimbat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Medicul radiolog mi-a spus: esti suspect de tuberculoza, sincer sa fiu la momentul ala nu stiam ce inseamna", povesteste Stefan.
A urmat un tratament de o luna si jumatate in spital, apoi a fost externat. Dar in doua saptamani, cand au iesit rezultatele la antibiograma, a primit o veste soc: tuberculoza este rezistenta la medicamentele pe care le-a luat, asa ca adevaratul chin abia incepe: din nou spitalizare si un tratament pe care trebuie sa-l tina de acum incolo doi ani.
"Iti schimba viata cu totul tuberculoza. Eu de dimineata si pana seara nu fac altceva decat sa fiu bolnav. Persoanele care sunt bolnave poate nu stiu cat rau pot face in jurul lor si eu am luat probabil de la cineva infectat", spune Stefan.
Insa multi pacienti nu-si mai fac analizele dupa ce parasesc spitalul si nu stiu ca tuberculoza nu s-a vindecat, dimpotriva, a devenit rezistenta la antobiotic. Asa ca dau boala mai departe celor din jur, cand tusesc, dupa spun medicii.
Intr-o multime de oameni pot fi bolnavi de tuberculoza multidrog rezistenta care odata externati nu au respectat tratamentul. Si pentru ca nu avem cum sa purtam permanent o astfel de masca, oricare dintre noi poate fi o posibila victima.
Tara noastra se afla pe locul 4 din 9, intr-un top european al bolnavilor infectati cu bacilul Koch, adica in jur de 900 in fiecare an.
Acesti pacianti care isi intrerup tratamentul sunt cei care se vor reintoarce pozitivi dupa o perioada in care au imbolnavit alti oameni in jurul lor, spune dr. Cristina Popa- medic primar pneumolog la Institutul Marius Nasta.
Tocmai de aceea medicii cer o lege care sa oblige pacientii sa-si faca tratamentul. Cu atit mai mult cu cit exista deja peste 20.000 de bolnavi.
Ne propunem sa depistam peste 80% din cazurile existente si sa tratam cu succes 75% dintre ele, deocamdata nu doagnosticam decat in jur de 70% din cazurile existente, spune Dr. Elmira Ibraim, coordonator Tehnic National al Programului de Control al Tuberculozei.
Pentru asta e nevoie si de aparatura. In timp ce in alte tari diagnosticarea tuberculozei rezistenta la antibiotic se face in 100 de minute, la noi dureaza si 3 luni. Timp in care boala evolueaza sau si mai grav se raspandeste in comunitate.