Un sfert dintre gravidele din Romania sunt purtatoare de TBC, herpes, sifilis si gonoree

09-06-2011 19:13


Un sfert dintre gravidele din Romania sunt purtatoare de germeni periculosi. Este vorba despre TBC, herpes, sifilis, gonoree, care pot ucide un nou-nascut.

La maternitatea Polizu a fost primit un bebelus, ai carui plamani au cedat la nastere din cauza unei infectii cu un streptococ letal nedepistat in sangele mamei la analize.

Un SMS trimis acum la 858 ii poate salva pe cei condamnati din cauza neglijentei unor laboranti.

In timpul cezarienei, copilul a preluat din sangele mamei un germen extrem de virulent. In numai patru ore a ajuns la septicemie.

Diagnosticul a fost halucinant- penumonie congenitala cu sanse minime de recuperare. Parintii au cerut transfer la Polizu pentru ca numai aici exista un aparat de ventilare cu frecventa joasa. Deja copilul se sufoca.

In total, un sfert dintre gravide au infectii fara a manifesta vreun simptom. In 30% din cazuri copilul se va infecta si el. Cele mai grave il pot ucide inca din uter.

Primul studiu, facut la Polizu, arata ca 6% dintre gravide sunt purtatoare de streptococ grupa B. Problema s-ar rezolva in cateva zile prin tratament cu antibiotic, doar ca in Romania 10% din viitoarele mame fac primele analize abia in sala de nasteri. Si apoi mai sunt si asa-zisele "erori de laborator".

VIDEO PROTVPLUS.RO