O nouă șansă la viață pentru cinci români. Familia unui pacient din Mureş, aflat în moarte cerebrală, i-a donat organele
Cinci persoane din Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Bucureşti au o nouă şansă la viaţă, după ce familia unui pacient din Târgu Mureş, aflat în moarte cerebrală, a ales să doneze organele acestuia.
Deşi suntem în plină pandemie, intervenţiile de prelevare şi transplant nu s-au oprit, dar se realizează în condiţii speciale.
Cea mai recentă prelevare de organe din România a avut loc la spitalul clinic judeţean de urgenţă din Târgu Mureş. Cu gândul că astfel poate oferi şansa la viaţă altor bolnavi, familia unui bărbat de 66 de ani, aflat în moarte cerebrală, a luat decizia de a-i dona organele. A fost o intervenţie extrem de complexă, în care au acţionat mai multe echipe de specialişti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oana Pitea, medic ATI: „Prin bunăvoinţa familiei care a înţeles importanţa donării de organe şi cărora pe aceasta cale dorim să le mulţumim încă o dată, s-a putut preleva ficatul, rinichii şi cornea de la acest pacient”.
Rinichii au ajuns la doi pacienţi care se aflau pe lista de aşteptare a Insitutului de Transplant Renal din Cluj Napoca.
Gheorghiță Iacob, purt. cuv. Institutul de Transplant Renal Cluj: „Unul era din județul Alba iar celălalt din județul Caraş-Severin, fiecare cu o durată de așteptare pe dializă de 8 și 9 ani de zile. Sunt pacienți care așteaptă de multă vreme, care au nevoie de un transplant, lista de așteptare este lungă, sunt mulți pacienți care au nevoie de transplant… Trebuie să facem orice efort să îi ajutam”.
Deși este pandemie, iar spitalele sunt suprasolicitate, acţiunile de prelevare dar şi de transplant nu se opresc. Acestea se desfăşoară însă în condiţii speciale.
Oana Pitea, medic ATI: „Procedurile de prelevare nu s-au schimbat în această perioadă, doar triajul epidemiologic al pacienţilor este modificat, adaptându-se condiţiilor în care ne aflăm”.
Ficatul şi cornea au fost transplantate la Bucureşti.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Targu Mures, prelevare organe, transplant, transplant organe,
Dată publicare:
24-10-2021 09:59