Trei elevi de la Liceul Lazăr, purtători sănătoși de meningococ. Anunțul medicilor


Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2019 19:51
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2019 18:40
Categorie: Stiri Sanatate

Autoritățile fac precizări după moartea celor două adolescente din București și Vaslui, din cauza unei meningite fulminante.

În Capitală, trei dintre colegii fetei de 18 ani de la liceul Lazăr, care a decedat recent, sunt purtători sănătoși de meningococ.

Asta nu înseamnă însă că reprezintă un pericol pentru cei din jur. Și nu ei i-au transmis bacteria colegei care a murit, spun medicii. Elevii iau antibiotic și vor fi testați din nou la finalul tratamentului. Deși bacteria se transmite pe calea aerului, este nevoie de un contact foarte apropiat cu bolnavul sau cu un purtător, pentru ca o persoană sănătoasă să o poată lua. Până la 20% din populaţie poate fi purtătoare fără simptome, iar cei care se îmbolnăvesc cel mai des au în general un sistem imunitar scăzut.

61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr au fost testaţi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică la o zi după ce o elevă de 18 ani a murit din cauza unei meningite meningococică fulminantă. La una dintre eleve a fost identificat meningococul, ceea ce înseamnă că este purtător sănătos. Tulpina este însă una fără capacitate patogenă, cu alte cuvinte nu provoacă boală, spun doctorii.

Speriaţi de situaţie, peste 100 de elevi şi pofesori au mers la spitalele de boli infecţioase pe cont propriu pentru analize. În urma testărilor, încă 2 elevi au fost depistaţi pozitiv, adică şi ei sunt purtători sănătoşi ai bacteriei.

Cei 3 elevi primesc acum tratament cu antibiototice. Dar nu reprezintă neapărat un pericol, spun doctorii, şi cu siguranţă nu de la ei a luat bacteria colega lor care a murit acum câteva zile.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie: ''Undeva între 10-20% din populaţie poate să fie purtătoare a meningococului. Se face un tratament cu antibiotic, meningococul nefiind o bacterie atât de rezistenţă şi practic nu mai este niciun pericol. De multe ori este un portaj pasager, adică eşti purtător şi apoi starea de portaj dispare chiar şi fără antibiotic.''

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist ”Matei Balş”: ''Teoretic, dacă e purtător şi are bacteria, ar putea ca în raport cu o altă persoană care are o imunitate slabă să determine apariţia infecţiei. Dar teoretic. Practic, lucrurile astea nu se întâmplă în felul ăsta şi de cele mai multe ori persoana bolnavă e cea care transmite.”

Ionela Neagoe, directorul adjunct al Colegiului ”Gheorghe Lazăr”: ''Mesajul meu este să nu se mai îngrijoreze.  Probabilitatea ca elevii şi dacă nu sunt la şcoală să se ducă într-un mediu în care să fie un purtător sănătos este foarte mare, nu ai cum să controlezi. Acum, dacă toată populaţia s-ar duce la analize, sunt sigură că ar ieşi nu ştiu câţi ca sunt purtători sănătoşi.”

Meningococul se transmite pe cale aeriană, însă este nevoie de un contact direct, foarte apropiat cu persoana infectată. Purtătorul sănătos nu are simptome, iar prezenţa bacteriei se poate depista doar în urma exudatului faringian şi nazal.

Nu sunt analize uzuale, se fac doar la indicaţia medicului, când pacientul prezintă numite simptome. În cazul în care sunt pozitive, sunt testate şi persoanele cu care a intrat în contact în perioada de incubaţie, care e în medie de 3-5 zile. Doar contacții foarte apropiaţi primesc tratament cu antibiotice.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist ”Matei Balş”: ”Se poate merge în urmă în perioada asta de incubaţie. Traseul cred că e atât de lung pentru fiecare dintre noi încât e greu de stabilit: pe unde a mers, cu ce mijloc de transport. Și e foarte greu de stabilit că dacă te-ai întâlnit ocazional...”

În tot acest timp, la Vaslui, rudele o plâng pe adolescenta de 15 ani răpusă marți de o meningită fulminantă.

Fata de 15 ani, din Vaslui, trăia în condiţii modeste. După un scandal în familie, locuia într-un centru social. Mama nu-şi permite nici măcar să-i aducă trupul de la spitalul din Iaşi pentru înmormântare.

Mihai Popovici, iubitul mamei: ''Duminica a venit acasă, s-a schimbat, a mâncat şi a plecat. A zis că ne vedem de Paște. Nu se simţea rău, a luat un măr şi a plecat.''

Autoritățile din Sănătate spun că anual sunt doar câteva cazuri de meningita meningococica fulminanta în urma cărora pacienţii îşi pierd viaţa şi că cele 2 cazuri înregistrate în ultima săptămână nu au legătură unul cu celălalt. În ambele cazuri, conform protocolului, au fost făcute anchete epidemiologice. Cei cu care au intrat în contact au primit imediat doza dublă de anitibiotic şi au fost testaţi. Locurile publice prin care au trecut înainte că boala să izbucnească au fost dezinfectate. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr, testaţi. Ce s-a descoperit la un elev
61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr, testaţi. Ce s-a descoperit la un elev
VIDEO PROTVPLUS.RO
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"
spitalul universitar
Infirmiere de la Spitalul Universitar din Capitală filmate în timp ce înjură și umilesc pacienţi
Elevă internată la Institutul "Matei Balş" cu suspiciune de meningită meningococică
Un spital privat a salvat o femeie refuzată de 4 spitale de stat. Prețul: 70.000 RON
Boala mortală care apare după 45 de ani. Dacă nu e depistată rapid, șansele scad la 8%
Percheziții în București. O clinică privată ar fi eliberat fișe medicale fără consultaţii
Programul care îi ajută pe bebelușii născuți prematur: „Simt un gol în stomac”