Trei elevi de la Liceul Lazăr, purtători sănătoși de meningococ. Anunțul medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile fac precizări după moartea celor două adolescente din București și Vaslui, din cauza unei meningite fulminante.

În Capitală, trei dintre colegii fetei de 18 ani de la liceul Lazăr, care a decedat recent, sunt purtători sănătoși de meningococ.

Asta nu înseamnă însă că reprezintă un pericol pentru cei din jur. Și nu ei i-au transmis bacteria colegei care a murit, spun medicii. Elevii iau antibiotic și vor fi testați din nou la finalul tratamentului. Deși bacteria se transmite pe calea aerului, este nevoie de un contact foarte apropiat cu bolnavul sau cu un purtător, pentru ca o persoană sănătoasă să o poată lua. Până la 20% din populaţie poate fi purtătoare fără simptome, iar cei care se îmbolnăvesc cel mai des au în general un sistem imunitar scăzut.

61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr au fost testaţi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică la o zi după ce o elevă de 18 ani a murit din cauza unei meningite meningococică fulminantă. La una dintre eleve a fost identificat meningococul, ceea ce înseamnă că este purtător sănătos. Tulpina este însă una fără capacitate patogenă, cu alte cuvinte nu provoacă boală, spun doctorii.

Speriaţi de situaţie, peste 100 de elevi şi pofesori au mers la spitalele de boli infecţioase pe cont propriu pentru analize. În urma testărilor, încă 2 elevi au fost depistaţi pozitiv, adică şi ei sunt purtători sănătoşi ai bacteriei.

Citește și
meningita
Trei cazuri de meningita menigococica în mai puţin de o săptămână. Ce spun autorităţile
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cei 3 elevi primesc acum tratament cu antibiototice. Dar nu reprezintă neapărat un pericol, spun doctorii, şi cu siguranţă nu de la ei a luat bacteria colega lor care a murit acum câteva zile.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie: ''Undeva între 10-20% din populaţie poate să fie purtătoare a meningococului. Se face un tratament cu antibiotic, meningococul nefiind o bacterie atât de rezistenţă şi practic nu mai este niciun pericol. De multe ori este un portaj pasager, adică eşti purtător şi apoi starea de portaj dispare chiar şi fără antibiotic.''

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist ”Matei Balş”: ''Teoretic, dacă e purtător şi are bacteria, ar putea ca în raport cu o altă persoană care are o imunitate slabă să determine apariţia infecţiei. Dar teoretic. Practic, lucrurile astea nu se întâmplă în felul ăsta şi de cele mai multe ori persoana bolnavă e cea care transmite.”

Ionela Neagoe, directorul adjunct al Colegiului ”Gheorghe Lazăr”: ''Mesajul meu este să nu se mai îngrijoreze.  Probabilitatea ca elevii şi dacă nu sunt la şcoală să se ducă într-un mediu în care să fie un purtător sănătos este foarte mare, nu ai cum să controlezi. Acum, dacă toată populaţia s-ar duce la analize, sunt sigură că ar ieşi nu ştiu câţi ca sunt purtători sănătoşi.”

Meningococul se transmite pe cale aeriană, însă este nevoie de un contact direct, foarte apropiat cu persoana infectată. Purtătorul sănătos nu are simptome, iar prezenţa bacteriei se poate depista doar în urma exudatului faringian şi nazal.

Nu sunt analize uzuale, se fac doar la indicaţia medicului, când pacientul prezintă numite simptome. În cazul în care sunt pozitive, sunt testate şi persoanele cu care a intrat în contact în perioada de incubaţie, care e în medie de 3-5 zile. Doar contacții foarte apropiaţi primesc tratament cu antibiotice.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist ”Matei Balş”: ”Se poate merge în urmă în perioada asta de incubaţie. Traseul cred că e atât de lung pentru fiecare dintre noi încât e greu de stabilit: pe unde a mers, cu ce mijloc de transport. Și e foarte greu de stabilit că dacă te-ai întâlnit ocazional...”

În tot acest timp, la Vaslui, rudele o plâng pe adolescenta de 15 ani răpusă marți de o meningită fulminantă.

Fata de 15 ani, din Vaslui, trăia în condiţii modeste. După un scandal în familie, locuia într-un centru social. Mama nu-şi permite nici măcar să-i aducă trupul de la spitalul din Iaşi pentru înmormântare.

Mihai Popovici, iubitul mamei: ''Duminica a venit acasă, s-a schimbat, a mâncat şi a plecat. A zis că ne vedem de Paște. Nu se simţea rău, a luat un măr şi a plecat.''

Autoritățile din Sănătate spun că anual sunt doar câteva cazuri de meningita meningococica fulminanta în urma cărora pacienţii îşi pierd viaţa şi că cele 2 cazuri înregistrate în ultima săptămână nu au legătură unul cu celălalt. În ambele cazuri, conform protocolului, au fost făcute anchete epidemiologice. Cei cu care au intrat în contact au primit imediat doza dublă de anitibiotic şi au fost testaţi. Locurile publice prin care au trecut înainte că boala să izbucnească au fost dezinfectate. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr, testaţi. Ce s-a descoperit la un elev
61 de elevi și 10 profesori ai Liceului Gheorghe Lazăr, testaţi. Ce s-a descoperit la un elev

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a testat 61 de elevi și 10 profesori ai liceului Gheorghe Lazăr din Capitală, unde era elevă tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante.

Trei cazuri de meningita menigococica în mai puţin de o săptămână. Ce spun autorităţile
Trei cazuri de meningita menigococica în mai puţin de o săptămână. Ce spun autorităţile

Adolescenta de 15 ani din Vaslui, internată cu o formă fulminanta de meningită, s-a stins la spital. Medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi, dar în scurt timp, fata a intrat în comă şi s-a confirmat faptul că are meningită meningococică.

De ce a fost declanşată alerta internaţională după cazurile de meningită din România
De ce a fost declanşată alerta internaţională după cazurile de meningită din România

Adolescenta de 15 ani din Vaslui, internată cu o formă fulminantă de meningită, s-a stins la spital. Medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi, dar în scurt timp, fata a intrat în comă şi s-a confirmat faptul că are meningita meningococică.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.