Tratamentul fara interferon pentru bolnavii de hepatita C. Guvernul a constatat ca nu mai are bani pentru toti pacientii
Hepatita C poate fi vindecata prin mijloace moderne, insa prea putini romani au acces la tratamente.
Desi in urma cu o luna reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustineau ca cel tarziu in luna noiembrie vor beneficia de terapia fara interferon si bolnavii cu o forma mai usoara, acum nu mai sunt bani si pentru ei. Negocierile sunt in curs doar pentru cei 2.500 cu ciroza decompensata.
Adriana Afteni s-a luptat 20 de ani cu aceasta boala cumplita. Cand isi pierduse orice speranta a aflat ca terapia noua, fara interferon, ii poate salva viata si chiar s-a vindecat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adriana era unul din cei 4.300 de pacienti cu o forma grava a hepatitei C care au beneficiat de anul trecut si pana acum de tratament fara interferon, platit de stat. Din aceasta toamna ar fi trebuit sa intre alte cateva mii de persoane in acest program. Numai ca banii nu au fost alocati.
Reprezentant CNAS: ''Nu va pot spune acum o data pentru ca nu am banii pe masa. Va fi un numar foarte mare de pacienti si probabil contractul se va intinde pe mai multi ani.''
Medicii si reprezentantii pacientilor sunt contrariati de situatie.
Adrian Streinu Cercel: ''Regula ar trebui sa fie primul pacient venit, primul tratat. In momentul de fata sa vina casa sa spuna ca ii tratam doar pe cei care sunt decompensati, care au sanse extrem de mici sa fie salvati pentru ca asa vreau eu, CNAS, este o eroare din punct de vedere etic si moral."
Pacient: ''Ingradirea accesului pentru cei care sunt in stadiile de inceput este discriminare."
Statul trebuie sa plateasca acum tratamentul pentru pacientii grav bolnavi care au urmat sau urmeaza terapia fara interferon. Normal ar fi fost sa faca o lista cu alti bolnavi care au nevoie de ajutor, sa ia aprobari de la institutiile implicate, astfel ca intr-un timp cat mai scurt si acestia sa beneficieze de medicmentele noi. Pana acum insa nu s-a intamplat nimic, iar acest blocaj ameninta sa se intample intr-o tara cu sute de mii de bolnavi de hepatita C.
Ambasador SUA: ''Romania are una dintre cele mai mari rate de raspandire a virusului hepatic C.3, 23%. Desi din pricina testarii acest procent este doar o estimare, 5-600 de mii de romani ar putea fi bolnavi cronici.''
Fundatia Renastera a lansat o campanie prin care va puteti testa pentru a afla daca aveti hepatita C.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, guvern, ambasada SUA, pacienti, fundatia renasterea, tratamente, hepatita c, interferon,
Dată publicare:
27-07-2016 18:23