Hepatita C poate fi invinsa. Ce se poate intampla daca nu tineti cont de masurile minime de protectie
Tratamentul impotriva hepatitei C este eficient, in prezent, spun medicii. In organism raman anticorpi, care nu va apara ulterior. Va puteti reinfecta cu virusul, daca nu tineti cont de masuri minime de protectie.
Orice tip de inflamatie a ficatului se numeste hepatita. Inflamatia care dureaza mai putin de sase luni este considerata hepatita acuta. Dupa aceasta perioada, se transforma in hepatita cronica. In Romania, cea mai frecventa cauza a hepatitelor cronice o reprezinta infectiile cu virusurile hepati-ti-ce B si C.
Maria Culinescu, medic specialist boli infectioase: "Mai mult de jumatate dintre pacientii care au aceste virusuri nu au modificari la analizele uzuale si nu au de unde sa stie. Majoritatea pacientilor nu au simptome specific, oboseala da, dar cine nu e obosit?"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conforma statisticilor din Romania, o persoana din zece are boala si nu stie de existenta acesteia. Vorbim despre o forma cronica de hepatita cu virusurile B sau C.
De aceea, cand va faceti analizele uzuale, cereti si testarile pentru aceste virusurile. Din 1995, toti nou-nascutii au fost vaccinati pentru virusul hepatitic B. Persoanele nascute inainte de 1995 nu au beneficiat de protectia vaccinului. Odata ce va testati si testul iese negativ, e recomandat sa va imunizati, indiferent de varsta.
Pentru infectia cu virusul B NU exista tratament curativ. Virusul insa se poate tine sub control prin medicatie. Daca stiti insa de existenta acestuia.
Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase: "Nu exista purtator sanatos de hepatita B, putem spune ca e o hepatita B care nu e activa - asta ar fi mesajul."
In privinta hepatitei C, tratamentele la ora actuala sunt curative. Dar chiar daca boala poate fi vindecata, va puteti reinfecta. In organism NU raman anticorpi protectori. Virusurile B si C pot fi luate prin tatuaje si piercinguri facute fara instrumente sterile. Dar si prin manichiura, daca instrumentele v-au stapuns pielea. De asemenea, prin relatii intime neprotejate de prezervativ.
In lipsa tratamentului, virusurile distrug ficatul. Produc leziuni la nivelul celulelor hepatice. Organismul incearca sa se vindece si produce, la randul lui, cicatrici. Asadar, ficatul va fi format din milioane de cicatrici si nu din tesut functional. Urmatoarea etapa e ciroza hepatica.
Prin testare regulata, anuala, aveti toate sansele sa descoperiti boala intr-un stadiu precoce. Cand medicamentele pot interveni optim.