Cea mai mare uzina chimica din organismul uman este ficatul. Testele uzuale de sange care ii evalueaza functia

Ultimul update: Luni 15 Februarie 2016 07:07
Data publicarii: Vineri 12 Februarie 2016 08:38
Categorie: CSID

Albumina, bilirubina, transaminaze, toate sunt masurate la orice recoltare de sange. Vorbim despre ficat. De fapt, despre cea mai mare uzina din organism si despre punctele de reper care ii evalueaza functia.
 

Ficatul reprezinta 5% din masa corpului uman. Odata agresate, celulele acestui organ-industrie, numite hepatocite, se sparg. Asa lasa enzimele pe care le contin sa iasa in sange. Fenomenul este evidentiat de analize uzuale - TGP, TGP, fosfataza alcalina.

Frecvent, testele de sange sunt crescute in hepatite. Totusi, daca agresorul celulelor ficatului e un virus, acesta exista de mult timp in organism.

Adrian Streinu - Cercel, medic primar boli infectioase: "Testele modificate de ficat apar tardiv, de aia e bine sa se caute se prezenta virusului."

De aceea, analizele care depisteaza prezenta virusurilor hepatitice B si C trebuie facute anual.

"Sa nu dai alimente grase copiilor", unul din crezurile gresite ale mamelor. Sfaturile medicilor privind mancarea celor mici

A doua mare evaluare hepatica este electroforeza. Arata cat de bine isi indeplineste ficatul misiunea de producator de proteine. Functia excretorie a ficatui este evidentiata de bilirubina. Iar functia de detoxifiere are drept analiza specifica asa numitul test BSP.

Ficatul este oglinda activitatii endocrine. Spre exempu, daca tiroida produce prea multi hormoni sau prea putini, testele arata modificari.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cand hormonii tiroidieni sunt foarte multi, ficatul sufera, nu mai produce suficiente proteine, acele transaminaze sunt crescute, dar ele nu sunt crecute nu pentru ca ficatul are o problema ci pentru ca rata metabolismului e foarte incetinita si se acumuleaza."

Odata ce tratati tiroida, isi va reveni si ficatul. Un pacient cu diabet, unul obez sau o femeie cu sindrom de ovare polichistice au frecvent si teste hepatice modificate. Ficatul gras sau steatoza hepatica se contata la un sfert din populatia adulta. Boala poate aparea insa si de la prea mult zahar ori grasimi in alimentatie.

Nicu Caceaune, medic primar medicina interna: "Tranzitia de la stetoza la steato-hepatita si ciroza hepatica e silentioasa, nedureroasa si e necesar ca tramtentul sa fi instituit devreme."

De aceea, e bine sa planificati investigatii macar o data pe an.

Un copil nu este un adult in miniatura, spun medicii. Care sunt semnalele de alarma date de cei mici

Un copil nu este un adult in miniatura, spun medicii. Care sunt semnalele de alarma date de cei mici

sucuri de fructe

OMS recomandă evitarea sucurilor de fructe și legume la copii. Problemele pe care le pot cauza

Cazurile în care mierea trebuie consumată în dozele recomandate de medic

Contradicțiile dintre părinți pot bulversa copilul pentru tot restul vieții. Avertismentul psihologilor

Boala parodontală, evoluție rapidă la tineri. Semnele la care trebuie să fim atenți

Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Cum să recunoaștem semnele de pericol într-un salon de manichiură sau la stomatolog

afine

De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile