Pacientii cu forme mai usoare de hepatita C vor primi tratament decontat de stat: criteriile pentru a fi acceptat in program
Autoritatile au anuntat marti ca si pacientii cu forme mai usoare de hepatita C vor primi tratament fara interferon, decontat de stat.
La sfasitul anului trecut in programul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au intrat doar cei care aveau ciroza si aproape 4000 de bolnavi s-au vindecat. Medicii spun insa ca si procedura ar trebui simplificata, astfel incat suferinzii sa aiba acces mai usor la terapiile de zeci de mii de euro.
In 2008, Nicoleta Dragoi a aflat ca este infectata cu virusul hepatitei C. A urmat tratamentul cu interferon insa organismul ei l-a respins, iar boala a avansat. Anul acesta a fost acceptata pe lista bolnavilor care sunt tratati cu o noua generatie de medicamente, fara interferon, in cadrul unui program finantat de statul roman. Acum e sanatoasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: In cat timp v-ati vindecat?
Nicoleta Dragoi: In 3 luni. Viremia a iesit nedetectabila, ii sfatuiesc pe toti sa mearga pentru ca tratamentul are rezultate bune'
Printre reactiile adverse in cazut administrarii tratamentului fara interferon se numara insomniile, tulurarile digestive si greturile, medicii spun insa ca sunt mult mai slabe decat atunci cand pacientilor li se face tratamentul cu interferon. Ca sa fie acceptata in programul decontat de Ministerul Sanatatii, Nicoleta a trebuit sa demonstreze ca sufera de o forma avansata de ciroza hepatica, denumita F4. Pentru asta ea a mers la unul dintre cele 50 de laboratoare acreditate unde si-a facut un set complex de analize. Numai in baza acestor rezultate, a fost acceptata si a inceput tratamentul. Ca ea, alti 3800 de pacienti au fost vindecati.
Pentru 1000 de oameni, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a refuzat sa plateasca tratamentul pentru ca nu aveau toate analizele atasate la dosar.
Cristina Popescu, Matei Bals: ''Chiar la pacienti care stiau care au ciroza, care aveau criterii de ciroza, dar pentru ca nu e inregistrat ciroza 4, nu se accepta. Este o analiza pe care trebuie sa o ataseze la dosar''
Acum, autoritatile anunta ca vor extinde programul si pentru persoanele care au hepatita C intr-o forma mai usoara.
Alexandru Oproiu, CNAS: ''Pana la sfarsitul lunii octombrie-noiembrie vom generaliza tratamentul si la F1, F2, deci in stadiile de fibroza foarte incipienrta a inf cu virusul hepatita C. Am prevazut insa ca acest tratament sa fie facut numai de gastroenteorologi''
In Romania sunt inregistrati peste 16.000 de pacienti diagnosticati si inregistrati cu virusul hepatitei C. Reprezentantii pacientilor spun insa ca numarul celor care au aceasta boala trece de 400.000.