Doi tineri diagnosticati cu leucemie acuta, supusi unui transplant de celule stem la Targu Mures. Cum au decurs operatiile
Sansa la viata pentru doi tineri, din judetele Mures si Alba, diagnosticati cu leucemie acuta. Dupa doua luni de asteptari, au fost supusi unui transplant de celule stem la Clinica de Hematologie din Targu Mures.
In unul dintre cazuri donator a fost chiar fratele pacientului.
Dar pentru cel de-al doilea s-a procurat material din registrul national al Germaniei.
Barbatul de 23 de ani din Mures si cel de 34 de ani din judetul Alba, diagnosticati cu leucemie acuta, au fost operati in aceeasi zi.
Dr. Lazar Erzsebet, sef compartiment de transplant medular Clinica de hematologie Targu Mures: "La baiatul mai tanar familia nu a avut doonator in familie si celulele trebuiau aduse prin registrul national prin registrul nemtesc. Celulele au ajuns, amandoi bolnavi sunt in regula".
Dr. Benedek Istvan, sef Clinica de Hematologie Targu Mures: "Centrul nostru are o colaborare foarte buna cu centrele din Germania si Polonia, unde se recolteaza celule stem si daca se gaseste un donor compatibil cu bolnavul nostru atunci putem obtine aceste celule".
Celulele au ajuns la clinica din Targu Mures cu un avion, iar personalul de aici a dus o lupta contracronometru pentru a efectua transplantul cu succes. Termenul limita era de 48 de ore.
Pentru cei doi pacienti urmeaza acum o perioada dificila pana cand organismul va accepta maduva noua. La centrul din Targu Mures au fost realizate pana acum 23 de transplanturi, iar pe lista de asteptare se mai afla 30 de pacienti.
Daca in Europa, se fac intre 200 si 400 de transplanturi pe an, in Romania doar 170 de bolnavi beneficiaza anual de transplant de celule stem.