Rezultatele primului transplant din Romania cu celule stem la bebelusi. Doi gemeni au trecut prin lupta vietii lor

Ultima actualizare: 19-05-2015 06:52

Primul transplant de celule stem la bebelusi a salvat o viata la Timisoara. Diagnosticati cu o boala rara congenitala, doi frati de numai 4 luni au trecut prin lupta vietii lor.

Medicii le-au gasit un donator tocmai in Germania, iar transplantul a reusit sa salveze viata unuia dintre ei. Gemenii aveau complicatii, iar starea lor era extrem de grava.

Robert este acum un copilas vesel, bucuria parintilor care erau cat pe ce sa-l piarda. La varsta de 4 luni, Robert si fratele sau geaman, Bogdan, au fost diagnosticati cu o boala genetica extrem de rara: cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala.

Anca Turcu, mama: "Va dati seama ca te trezesti asa ca ti se spune ca daca nu se va face in 2, 3 luni transplantul, copii nu mai au nici o sansa de supravietuire. A fost foarte greu, foarte, foarte greu si va fi greu mult timp."

Nici fratele cel mare, de 6 ani, si nici parintii gemenilor nu erau compatibili. Insa la 3 luni de la diagnostic a venit salvarea: medicii au gasit un donator de celule stem tocmai in Germania. Gemenii erau intr-o stare grava, aveau plamanii afectati si abia mai puteau respira.

Dupa doua luni de la transplant, Bogdan a murit din cauza complicatiilor. Robert in schimb a castigat lupta si este acum sanatos.

Anca Turcu, mama: "Asta m-a ridicat de jos de atatea ori, cand credeam ca ma prabusesc, zambetul lui pe buze. Atat. Doar atat. Si pierderea celuilalt, stiti cum viata ne rezerva multe surprize neplacute si stai cateodata si te intrebi oare cu ce am gresit in viata asta ca sa sufere copiii."

Transplantul de celule stem realizat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Din Timisoara - la pacienti de numai 7 luni a fost o premiera in Romania.

Prof. dr. Marghit Serban, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu: "Cu complicatii pulmonare, patologie de fond destul de severa au ajuns la noi in clinica. Singura solutie era transplantul de celule stem hematopoietice. Cu certitudine este primul transplant, este primul transplant, n-am auzit sa se fi facut un transplant la aceasta varsta."

Echipa de medici este aceeasi care a facut primele transplanturi de celule stem in Romania, in 2001. Gemenii au fost operati in camerele sterile ale asociatiei "Daruieste Viata" - sustinuta si de PRO TV.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO