Tratamente pentru căderea părului făcute acasă. Soluții la îndemână pentru a avea un păr frumos

Caderea parului
Shutterstock

Știai că, în mod normal, pierdem zilnic între 50 și 100 de fire de păr, adesea fără să ne dăm seama? Totuși, în unele cazuri, căderea părului devine o problemă serioasă, care poate avea cauze genetice sau medicale.

Căderea părului poate fi temporară sau permanentă și este mai comună în rândul bărbaților.

Poate avea un impact psihologic major, mai ales atunci când afectează semnificativ aspectul estetic. Uneori, problema poate fi gestionată cu ajutorul unor măsuri de prevenție și remedii naturale, însă alteori, este necesar tratamentul medical. Află care sunt cauzele posibile și ce metode naturiste ai la dispoziție.

De ce ne cade părul și când trebuie să ne îngrijorăm

În mod fiziologic, părul cade zilnic și se regenerează în același timp. Alopecia (calviția sau chelirea) apare atunci când pierdem păr fără ca firele să fie înlocuite de unele noi. Aceasta poate avea numeroase cauze, conform Mayo Clinic:

Citește și
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”
  • Ereditatea: Cel mai frecvent, căderea părului are loc odată cu îmbătrânirea, fiind cauzată de factori genetici. Aceasta apare treptat – linia părului se retrage, firele se răresc sau se subțiază, se formează goluri pe scalp;

  • Modificări hormonale: Afecțiunile endocrinologice, cum ar fi cele tiroidiene, dar și fluctuațiile hormonale care au loc în timpul sarcinii, după naștere sau în timpul menopauzei se pot asocia cu pierderea părului;

  • Alopecia areata: Boală autoimună care produce căderea părului;

  • Alte afecțiuni medicale: Infecțiile scalpului (cum ar fi dermatofitoza sau pecingine) și tricotilomania (smulgerea obsesivă a firelor de păr) sunt alte cauze posibile;

  • Medicamente: Căderea părului poate fi un efect secundar al unor tratamente medicamentoase, cum ar fi cele pentru cancer, gută, depresie, hipertensiune arteriale, artrită sau afecțiuni cardiace;

  • Radioterapia: Terapia cu radiații în zona capului poate afecta regenerarea părului;

  • Evenimentele traumatice (fizice sau psihice): Căderea părului poate apărea temporar, după un șoc fizic sau emoțional;

  • Stilizarea necorespunzătoare sau excesivă a părului: Părul prins prea strâns în coadă sau codițele împletite care trag puternic scalpul, permanentul, vopsitul, tratamentele chimice, dispozitivele de coafare cu căldură sunt obiceiuri care afectează sănătatea părului.

Printre factorii de risc se numără:

  • Scăderea marcantă și rapidă în greutate;

  • Nutriția precară (malnutriția);

  • Îmbătrânirea;

  • Stresul;

  • Prezența anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi lupus sau diabet zaharat;

  • Istoric medical familial de alopecie – o rudă s-a confruntat cu această condiție medicală.

Adresează-te medicului pentru tratament, dacă:

  • Pierzi mult păr în mod constant;

  • Îți cad brusc mai multe fire de păr decât de obicei (acest lucru poate fi vizibil în timpul pieptănării sau spălării);

  • Observi pete de chelie pe scalp.

Din păcate, atunci când are cauze genetice, căderea părului nu poate fi prevenită.

Tratament naturist împotriva căderii părului

Poți susține sănătatea părului printr-o serie de metode naturale, cum ar fi:

Optimizarea stilului de viață

Așa cum prezintă WebMD și Medical News Today, îmbunătățirea stilului de viață poate ajuta la prevenirea căderii părului:

  • Creșterea consumului de proteine: Atunci când pierderea părului este cauzată de malnutriția protein-calorică, introducerea mai multor surse de proteine în dietă poate fi o soluție. Acestea se găsesc în carne slabă, ouă, lactate, nuci, semințe, pește și leguminoase boabe (linte, năut, fasole);

  • Creșterea aportului de micronutrienți: Deficiențele nutriționale, în special carența de zinc, biotină și fier, pot favoriza pierderea părului. Surse de fier sunt lintea, spanacul, carnea de vită, scoicile, semințele de dovleac, ouăle, fasolea. Zincul se găsește în stridii, nuci, cereale integrale, leguminoase boabe, iar biotina în ouă, germeni de grâu și ciuperci. Prin adoptarea unei alimentații variate și echilibrate, poți obține toți nutrienții de care ai nevoie;

  • Controlul stresului: Dacă te confrunți cu stres cronic, ia măsuri pentru gestionarea acestuia! Încearcă tehnici de relaxare (exerciții de respirație, meditație, yoga), fă mișcare zilnic și efectuează activități plăcute (hobby-uri, timp cu cei dragi)! De asemenea, poți lua în considerare consilierea psihologică.

Modificarea obiceiurilor de îngrijire

Este recomandat să îți stilizezi părul fără a utiliza căldură sau să folosești protecție termică. De asemenea, evită decolorarea și vopsirea frecventă, precum și utilizarea în exces a produselor de hairstyling (cum ar fi gel sau fixativ). Prinde-ți părul într-o coadă lejeră și folosește un pieptene cu peri rari, în loc de perie.

De asemenea, investește în produse cosmetice cât mai naturale, fără sulfați, pentru a crea o rutină sănătoasă de îngrijire a părului.

Masajul scalpului

Un studiu din Japonia a demonstrat că masajul zilnic al scalpului, timp de 4 minute, pe parcursul a 24 de săptămâni îmbunătățește grosimea firului de păr. Îți poți masa scalpul cu degetele sau utilizând un dispozitiv special.

Remedii naturiste

Caderea parului

Conform Healthline și celorlalte surse menționate anterior, printre remediile naturiste pentru căderea părului se numără:

  • Aloe vera – gelul pur de aloe poate fi aplicat pe scalp de câteva ori pe săptămână;

  • Uleiul de cocos – acesta se lasă să acționeze timp de câteva ore pe păr sau peste noapte, înainte de spălare;

  • Zeama de lămâie – sucul stors de la lămâie se aplică pe scalp și se lasă să acționeze timp de 15 minute înainte de șamponare;

  • Zeama de ceapă – sucul obținut din stoarcerea cepei mărunțite în blender se lasă să acționeze 15 minute pe scalp, înainte de spălarea părului;

  • Ulei esențial de rozmarin sau de geranium – câteva picături se dizolvă într-un ulei vegetal (cum ar fi de jojoba, cocos sau argan) și se masează pe scalp. Se repetă de câteva ori pe săptămână. O altă variantă este să adaugi câteva picături în șampon sau balsam;

  • Unele suplimente alimentare – cum ar fi cele cu ulei de pește, ulei de semințe de dovleac, ginseng, extract de ceai verde și biotină. Totuși, acestea nu trebuie administrate fără recomandarea medicului și nu înlocuiesc un stil de viață sănătos.

Mască pentru căderea părului făcută acasă

Remediile naturiste pentru căderea părului pot fi combinate cu alte ingrediente pentru a obține o mască naturală de regenerare. Iată câteva exemple de măști pentru păr pe care le poți prepara acasă:

Tratament naturist pentru căderea părului cu ulei de ricin

Uleiul de ricin este utilizat în mod tradițional pentru creșterea părului, fiind un remediu foarte popular. Deși nu există dovezi științifice care să demonstreze că acesta stimulează creșterea părului, uleiul de ricin ajută la hidratarea scalpului și poate îmbunătăți aspectul firului de păr, făcându-l mai strălucitor.

Acesta se poate aplica direct pe scalp și pe lungimea părului sau pe vârfuri. Totuși, pentru că are o textură foarte lipicioasă, se recomandă diluarea într-un alt ulei, cum ar fi de cocos, de măsline sau jojoba. Se amestecă o măsură de ulei de ricin cu două măsuri de alt ulei vegetal. Se lasă să acționeze timp de maxim două ore (prelungirea duratei se asociază cu uscarea firului de păr). De asemenea, se recomandă să fie utilizat doar o dată pe săptămână, conform Verywell Health.

Mască de păr cu albuș de ou

O altă mască populară pentru întărirea firului de păr și îmbunătățirea aspectului acestuia este cea cu albuș de ou. Totuși, nici în acest caz beneficiile nu au fost dovedite științific.

Se prepară din două albușuri și două linguri de ulei de cocos, dar poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi zeamă de lămâie, oțet de mere sau miere. Se aplică pe scalp și pe lungime, apoi se lasă să acționeze timp de 20 de minute. Apoi, părul se spală cu șampon ca de obicei, utilizând apă rece sau ușor călduță (pentru a evita coagularea oului). Masca se aplică o dată sau de două ori pe lună.

Mască de păr pentru regenerare și creștere

Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru regenerarea părului deteriorat este uleiul de cocos. Conform Healthline, acesta poate reduce pierderile de proteine de la nivelul firului de păr, îl protejează împotriva deshidratării și ruperii. În plus, poate ameliora mătreața. Totuși, este recomandat să folosești un ulei de cocos organic, nerafinat.

Acesta poate fi aplicat ca atare pe păr și scalp, însă poate fi combinat și cu alte ingrediente, cum ar fi:

  • Ou;

  • Miere;

  • Ulei de măsline.

Este important să topești uleiul de cocos, pentru o aplicare mai ușoară, deoarece este solid la temperatura camerei. Atunci când este aplicat ca atare, se lasă să acționeze pentru câteva ore sau peste noapte. În combinație cu alte ingrediente, se lasă pe păr timp de 15-40 de minute.

Prin urmare, căderea părului poate avea numeroase cauze. Îmbunătățește-ți stilul de viață și obiceiurile de îngrijire, dar ia în considerare și remediile naturiste sau tratamentele de regenerare de la salonul de înfrumusețare! Dacă problema persistă, adresează-te medicului pentru investigații și tratament. 

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Boala denumită ”ucigașul tăcut” care afectează tot mai mulți tineri. Avertisment îngrijorător din partea medicilor
Boala denumită ”ucigașul tăcut” care afectează tot mai mulți tineri. Avertisment îngrijorător din partea medicilor

Avertisment îngrijorător din partea cardiologilor. În fiecare oră, 5 români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă, o boală gravă a inimii.

De ce este atât de greu să luăm o pauză de la muncă, chiar dacă vrem asta. Sfaturi pentru a te detașa de job
De ce este atât de greu să luăm o pauză de la muncă, chiar dacă vrem asta. Sfaturi pentru a te detașa de job

Este esențial să îți încetinești sistemul nervos pentru a deveni mai calm, dar pot exista numeroase obstacole în calea autoîngrijirii.  

Nutriția la menopauză. Cum ții simptomele sub control prin metode naturale
Nutriția la menopauză. Cum ții simptomele sub control prin metode naturale

Menopauza este o perioadă fiziologică în care ciclul menstrual se încheie definitiv și în care au loc numeroase schimbări, din cauza modificărilor hormonale.

Recomandări
Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”
Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”

În primăvara anului viitor, mii de soldați francezi vor ajunge în România pentru a-și testa capacitatea de a răspunde cerințelor NATO.

Încă o lovitură pentru Diana Șoșoacă. Motivul pentru care a fost suspendată șapte zile din Parlamentul European
Încă o lovitură pentru Diana Șoșoacă. Motivul pentru care a fost suspendată șapte zile din Parlamentul European

Diana Șoșoacă a mai primit o lovitură, după scandalul din România cu eliminarea ei de la alegerile prezidențiale. Ea a fost suspendată din Parlamentul European, timp de o săptămână.

Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri
Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri

Polițiștii din Ilfov fac, marți dimineață, 37 de percheziții domiciliare în, Ilfov, Dâmbovița și București la persoane suspectate de camătă, șantaj, lovire și alte violențe.