Toți copiii născuți în maternitățile de stat beneficiază de control auditiv gratuit
Toți bebelușii din România sunt testați auditiv gratuit, la naștere. La 2 ani de când a fost lansat în dezbatere publică, programul Ministerului Sănătății funcționează, în sfârșit.
Maternitățile din țară au fost dotate cu aparatura necesară, iar doctorii au început să-i verifice pe nou-născuți. Cei cu probleme sunt îndrumați către clinicile de specialitate. Descoperirea și tratarea din timp a deficiențelor de auz le pot aduce o viață normală copiilor.
Toţi bebeluşii care se nasc în România sunt acum testaţi auditiv gratuit. Pentru aceste controale, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 286 de echipamente care au fost distribuite în 186 de maternităţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 3 dintre bebeluşii născuţi la Maternitatea Bucur au fost depistate probleme de auz în urma testării. Au fost chemaţi pentru o nouă verificare înainte de a împlini o lună. Dacă nici atunci reezultatele nu sunt bune, vor primi o recomandare pentru a fi testaţi într-o clinică de specialitate.
Ideea acestui program naţional a pornit de la Sonia, o copilă care a fost diagnosticată cu probleme de auz când avea un an şi jumătate. Doctorii din Statele Unite i-au descoperit boală din întâmplare, pentru că fetiţa ajunsese la ei pentru o operaţie la inimă.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Prin acest program de scrreening se poate depista hipoacuzia la copii încă din primele luni de viaţă. Până în luna octombrie, scrrningul se făcea la 17 maternităţi din ţară. Îi mulţumesc Oanei care a fost foarte tenace şi împreună am mişcat munţii birocratiei''.
Acum, Sonia are implant cohlear. Chirurgii i-au montat un dispozitiv care preia funcţiile urechii interne. Aparatul are şi un procesor de sunet care se ataşează la exterior.
Diagnosticat din timp şi tratat, un copil cu probleme de auz are toate şansele să ducă o viaţă normală. În lipsa unui diagnostic adecvat, problemele de auz pot fi interpretate greşit, iar întârzierea în limbaj să fie confundată de pildă cu tulburările din spectrul autist.
Dr. Licuta Novaseliv, medic şef neonatologie maternitatea Bucur: ''Când sunt testaţi în maternitate, avem o evidenţă mai bună a celor care au probleme. Altfel trebuia să meargă prin medicul de familie, nu ştii dacă se duceau.''
Programul Ministerului Sănătăţii include înfiinţarea registrului de screening auditiv, prin care se va ţine o evidenţă a persoanelor hipoacuzice.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!