Biopsia, singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine. Împreună, putem SKINba lumea în bine
„Mie nu mi se poate întâmpla” este una dintre cele mai comune scuze pe care oamenii o folosesc atunci când trebuie să se gândească la sănătatea pielii.
Deși bolile de piele se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate și afectează, în orice moment, aproape 900 de milioane de oameni din lume. Aceleași cinci afecțiuni comune reprezintă peste 80% din toate bolile de piele din lume, conform OMS.
Un screening al pielii oferă o oportunitate de a examina persoanele și de a identifica multiple afecțiuni într-o singură vizită la medicul dermatolog.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O abordare integrată în comunități, în școli sau în cabinete medicale poate reduce costurile și întârzierile în diagnosticare, dar ajută și la promovarea sănătății pielii pentru toți.
Biopsia reprezintă o extensie a screeningului de piele. Dar cuvântul „biopsie” provoacă adesea un frison în mintea pacienților, deși este o investigație de rutină, foarte des folosită în afecțiunile pielii.
Este singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine, este crucială în diagnosticul dermatologic și, în special, în cancerul de piele. Este o manevră simplă, ușor de efectuat și fără riscuri pentru pacient, iar abordarea terapiei necesită această procedură.
“Dermatologul studiază cinci ani pentru a putea discerne între peste 3000 de diagnostice exprimate prin 5 feluri de bube pe piele. Nu avem foarte multe fenomene locale pe care le observăm, trebuie doar să știm să le corelăm, să le interpretăm și să ridicăm suspiciune și, atunci când argumentele noastre clinice nu sunt suficiente se trece la analiza pielii, adică biopsie, nu cu gândul neapărat la cancer, ci pentru a discerne între diverse afecțiuni care se pot manifesta la fel", susține dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Sursa: OMS, Pro TV
Etichete: cancer, cancer de piele, piele, screening, biopsie,
Dată publicare:
20-11-2018 12:40