450.000 de femei au ratat controlul pentru depistarea cancerului la sân, din cauza unei erori informatice. Sute ar fi murit

02-05-2018 22:29

Mamografie

Aproape jumătate de milion de femei din Marea Britanie au ratat invitația de prezentare la un control pentru depistarea cancerului la sân, din cauza unei erori informatice.

Din acest motiv, până la 270 dintre acestea ar fi murit prematur, susține ministrul britanic al Sănătății, Jeremy Hunt.

Oficialul britanic a declarat, în Camera Comunelor, că începând din 2009, 450.000 de femei cu vârste între 68 și 71 de ani au fost afectate de această eroare informatică, din cauza căreia nu au mai primit invitațiile de a se prezenta la control, în cadrul programului național de screening, informează BBC News și Independent.

Din cauza acestei erori, între 135 și 270 de femei este posibil să fi murit prematur, a mai spus ministrul Sănătății, în timp ce parlamentarii s-au declarat „șocați” că o astfel de situație s-a putut produce. Potrivit oficialului, dintre cele 450.000 de femei afectate, mai sunt în viață doar 309.000, care au în jur de 70 de ani.

„Atât pentru ele, cât și pentru alții, este extrem de supărător să știe că nu au primit invitația pentru screening la timpul potrivit. Este devastator să afli că ți-ai pierdut sau că urmează să pierzi pe cineva drag din cauza incompetenței administrative”, a declarat Jeremy Hunt.

Potrivit acestuia, de vină este algoritmul computerului, care în unele cazuri nu le-a trimis invitații femeilor care urmau să împlinească vârsta de 71 de ani. Astfel, femeile afectate urmează să fie contactate prin corespondență până la finalul lunii mai și invitate la control, dacă au mai puțin de 72 de ani.

Toate cele care își doresc să efectueze o mamografie vor putea să o facă în decurs de șase luni.

În cadrul programului național de screening, femeile din Marea Britanie cu vârste între 50 și 70 de ani sunt invitate la control, odată la trei ani, pentru a evita un posibil cancer la sân.

„Indiferent de anul în care a debutat această eroare, trebuie să ținem cont că ani la rând, programul nostru nu a fost suficient de bun”, a mai spus ministrul britanic, care și-a cerut scuze „din inimă” pentru suferința pe care autoritățile au cauzat-o.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO