Leziunea care nu se vindecă în 6 săptămâni trebuie să trimită pacientul la medic. Împreună, putem SKINba lumea în bine


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: Skin Cancer Foundation
Data publicarii: Luni 05 Noiembrie 2018 16:39
Categorie: Stiri Sanatate

Împreună, putem SKINba lumea în bine! Medicii dermatologi recomandă examinarea periodică a pielii. Aceasta poate fi făcută de fiecare persoană în parte, de preferat, cel puțin o dată pe lună.

Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt descoperite chiar de către pacienți. Anual, este recomandată cel puțin o vizita la medicul dermatolog, singurul care poate face o examinare de specialitate a pielii.

În cadrul consultației se verifică tot corpul cu un dermatoscop, lupă care ajută medicul să vadă structura pielii în zonele considerate suspecte.

Dermatologul poate face fotografii pentru a monitoriza anumite leziuni la consultațiile viitoare. Un control complet de piele durează între 10 și 20 de minute.

Orice bubă care nu se vindecă în maximum șase săptămâni trebuie să trimită pacientul la medicul dermatolog. Ar trebui să facem screening de piele așa cum facem analizele anuale de sânge sau poate chiar mai des. Din aceeași categorie face parte și biopsia care, desi sună înfricoșător, nu este decât o banală analiză. Dar una care vă poate salva viața”, explică Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Totuși, statisticile îi plasează pe români printre cei mai temători pacienți atunci când vine vorba despre evaluarea afecțiunilor pielii, prin screening sau biopsie, pe cea din urmă asociind-o direct cu cancerul de piele.

Primele semne suspecte care apar pe piele îngrijorează imediat, dar in acelasi timp dau startul unui lung șir de argumente pro și contra unei vizite la medic pe care pacientul și le gaseste singur.

Duce o luptă interioară constantă și amână cât mai mult luarea unei decizii. Îl înspăimântă atât de mult ideea că ar putea primi un dignostic grav, încât refuză orice formă de investigare medicală, care ar putea face lumină în cazul unei boli de piele.

Atât dermatoscopia cât și biopsia sunt metode de diagnostic uzuale și necesare pentru că există peste 3.000 de afecțiuni dermatologice care au aceleași 5 semne clinice. Ele pot fi diagnosticate corect doar printr-o biopsie.

Cancerul de piele poate fi vindecat dacă este descoperit într-o fază incipientă. Biopsia este o soluție, nu o problemă.

Screeningul de piele înseamnă prevenție.

Screeningul de piele și biopsia salvează vieți. Împreună, putem SKINba lumea în bine
VIDEO PROTVPLUS.RO