Tot mai mulți tineri suferă emoțional din cauza pandemiei. Medicii le recomandă să facă sport

Dată publicare: 07-03-2021 18:15
Dată actualizare: 07-03-2021 19:36


În ultimul an, aproape jumătate dintre români au avut tulburări psihice și emoționale. Este avertismentul medicilor, care spun că și mai îngrijorător este faptul că mulți dintre cei care suferă sunt tineri între 19 și 25 de ani.

Una dintre soluții ar fi să facem cât mai multă mișcare.

Pe rețelele de socializare chiar circulă o provocare: tinerii se filmează făcând flotări și își provoca prietenii să le urmeze exemplul.

În urmă cu două săptămâni, Lucian a fost provocat de un prieten să facă zilnic câte 25 de flotări. Ca să nu tragă chiulul, trebuie să se filmeze zilnic și la rândul său să provoace pe altcineva. Recunoaște că pandemia i-a schimbat modul de viață și că în multe momente s-a simțit trist.

Lucian Tudor: "Lipsa activității fizice a noastră, a tuturor, pe perioada asta de lockdown, eu zic că ne-a afectat. Cel puțin prin mișcare am simțit o detensionare".

Mișcarea "25 push ups challenge" a pornit din Australia. Reprezentanți unui ONG au dorit ca prin mișcare să atragă atenția asupra depresiei și a stresului post-traumatic. Campania a ajuns repede și la noi. Vlad Petcu este la finalul provocărilor, iar mulți dintre cei pe care i-a nominalizat au preluat inițiativa.

Vlad Petcu: "Este o chestiune de conștientizare, în care apuci să îți pui câteva semne de întrebare despre cei apropiați ție, cine trece printr-o perioada mai grea. Și doi la mână, cred că este și faptul că ai nevoie din când în când de o provocare, să îți ieși din ritmul obișnuit".

Psihologii povestesc că numărul celor care manifestă tendințe depresive este în creștere, însă sunt de părere că sportul ajută mult.

Reporter: A crescut în pandemie numărul celor care cer ajutor?
Bianca Brîndușa, psiholog: ”Da, a crescut, pentru că au stat în case, cu propriile lor gânduri, cu propriile lor probleme, nu au mai socializat, iar toate lucrurile care stăteau acolo ascunse, au ieșit la suprafață".

Cei care au probleme pot apela gratuit la serviciile unui psiholog, prin call center-ul unui ONG din București.

Andrei Stoica, psiholog clinician DepreHub: "40% dintre persoanele care au apelat la noi și care avut tulburări emoționale au fost persoane cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani, și 35 au fost tineri cu vârstă între 26 și 35".

Un studiu al Institutului de Psihiatrie de la Socola, făcut public în decembrie anul trecut, arată că 42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în ultimele luni.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO