Tot mai multe spitale de stat refuză internarea pacienților care nu s-au testat pentru COVID-19

Ultima actualizare: 29-05-2020 20:29

Vă internăm doar dacă faceți dovadă că nu aveți COVID 19. Mulți pacienți care vor să se trateze în spitalele de stat s-au plâns că primesc acest răspuns.

Oamenii susțin că au plătit din propriul buzunar testele, ca să fie beneficieze de tratamente compensate. Ministerul Sănătății transmite că orice cost impus în acest sens este un abuz al medicilor sau al managerilor de spital. La Brașov o decizie a conducerii Spitalului de Pediatrie a stârnit rumoare pentru că le obligă pe mame să plătească testele pentru a se interna cu copiii lor.

Într-un document semnat de managerul Spitalului de Copii Brașov și directorul medical este prevăzut la articolul 3 că aparținătorii vor fi testați, iar costul va fi suportat de aceștia.

Potrivit Ministerului Sănătății măsura este abuzivă câtă vreme legea nu prevedea obligativitatea testării copiilor internați în secțiile de pediatrie. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii care este și semnatar al hotărârii în calitate de director medical, susține într-un răspuns la solicitarea noastră de a comenta situația.

"Decizia încă nu a intrat în vigoare, avem de gând de săptămâna viitoare. Vrem să cerem și părerea specialiștilor. Deocamdată luăm pulsul pentru că realmente nu ne mai permitem să testăm gratuit".

În reglementările emise de Institutul de Sănătate Publică nu este prevăzută obligativitatea testării copiilor internați de exemplu așa că măsura obligării mamelor de a se testa nu are suport legal.

INSP vorbește despre testarea obligatorie a pacienților care prezintă simptome, a celor care urmează să fie operați sau a pacienților cu cancer care fac terapie sau radioterapie.

Toți pacienții cu cancer ar trebui să știe că testele sunt gratuite și că se pot face prin Direcția de Santate Publică. Unii medici ii anunță însă pe pacienți doar că trebuie să se prezinte la tratament cu testul făcut nu și că beneficiază de gratuitate. O pacientă cu cancer a plătit până acum două teste și abia după aceea a aflat întâmplător că n-ar fi trebuit.

La Timișoara fiica unui pacient care a suportat un transplant de rinichi susține că tatălui ei i s-a cerut să facă testul în privat pentru a fi operat la stat. A plătit 380 de lei.

Medicul spune însă că nu l-a condiționat pe pacient și că i-a explicat că la stat durează mai mult să primească rezultatele. Managerul Spitalului susține că dacă pacientul a plătit testul pentru a fi operat este o greșeală.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean de Urgență Timișoara: ”La momentul internării în spital sunt testați de către noi gratuit. Nu se cere și nu se va cere și nici nu s-a cerut nicioadată vreunui pacient să se testeze înainte de a se prezența în unitatea noastră".

Ministerul Sănătății susține că orice test contra cost cerut pacienților în sistemul de stat este un abuz și sfătuiește oamenii să ceară detalii despre testarea gratuită la Direcțiile de Sănătate Publică.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO