Teama de gripă a aglomerat camerele de gardă. Condițiile în care se poate declara epidemie
Camerele de gardă ale spitalelor de urgență au fost pline în acest weekend de oameni speriați de gripă.
La Spitalul ”Matei Balș” din Capitală, de exemplu, sute de pacienți, minori sau adulți, au așteptat cu orele sâmbătă noapte să fie văzuți de medici.
Între timp, Ministerul Sănătății a confirmat un nou deces din cauza gripei - un bărbat de 68 de ani din Galați. În total, 20 de persoane au fost răpuse de virusul gripal.
Bărbatul din Galaţi răpus de gripă era deja în atenţia medicilor cu afecţiuni cronice respiratorii. Virusul gripal de tip A i-a agravat starea, iar organismul slăbit a cedat. Autorităţile spun că victimele gripei au un element comun: nu erau vaccinate.
La camera de gardă a Institutului de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală a fost nevoie de suplimentarea personalului. Surse medicale spun că în ultimele două zile s-au prezentat 1.500 de pacienţi, cu simptome de gripă sau răceală. Doar sâmbătă seară medicii au consultat 142 de adulţi şi 184 de copii.
Oamenii au venit la camera de gardă şi peste zi.
Aglomeraţie a fost şi la Spitalul de Boli infecţioase ”Victor Babeş”, unde medicii spun că numărul persoanelor de la camera de gardă a crescut foarte mult în acest weekend şi pentru că oamenii nu vor să aştepte până luni, când se redeschid şi cabinetele medicilor de familie.
Medicii spun că numărul pacienţilor nu ar fi atât de mare dacă oamenii ar şti să facă diferenţa între o răceală şi gripă.
Şi la Spitalul de Urgenţă din Timişoara numărul pacienţilor s-a triplat în weekend.
Dr. Mihai Grecu, medic-șef UPU Spitalul Judeţean Timişoara: "În ultimele trei zile, am avut aproximativ 600 de pacienţi. Atenţie să nu se automedicheze, în special să nu ia antibioticele, pentru că, încă o dată spun şi eu, nu antibioticele tratează virozele, se iau tratamente simptomatice, antitermice, vitamine, lichide, repaus la domiciliu."
Dacă aveţi gripă şi v-a consultat medicul, încercaţi să îi protejaţi pe cei din jur şi rămâneţi în casă.
Se încheie prima săptămână epidemică, adică au fost cu 20% mai mutle cazuri decât se aşteptau autorităţile. După 3 săptămâni, se poate declara epidemie naţională şi se pot lua măsuri sporite de siguranță.
De altfel, deja Ministerul Sănătății a înştiinţat DSP-urile şi Ministerul Educaţiei să facă triaj. Adică profesorii să fie atenţi la copiii care prezintă simptome şi să îi trimită acasă.
DSP a cerut spitalelor să restricţioneze sau să interzică vizitele.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!